Hoofdaanklager in proces tegen Netanyahu onder zware beveiliging na doodsbedreigingen

Hoofdaanklager Liat Ben-Ari (L) . Screenshot Twitter

Nadat eerder in juli al een man was opgepakt en aangeklaagd voor het bedreigen van Liat Ben-Ari, de hoofdaanklager in het proces tegen premier Netanyahu, escaleren de bedreigingen tegen haar zodanig dat de politie besloten heeft haar beveiliging op te schroeven.

Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 13 heeft de politie inlichtingen ontvangen die zo ernstig waren dat meteen handelen noodzakelijk was. Ze wordt nu 24 uur per dag beveiligd, ook in haar woning zijn niet nader gedefinieerde veiligheidsmaatregelen genomen.

Oppositieleider Yair Lapid houdt naar Netanyahu verantwoordelijk omdat de premier tegen de rechtbanken, de aanklagers en de media tekeer gaat, voor wat hij een ‘heksenjacht tegen hem’ noemt.

‘Weer een gevaarlijke rode lijn die door de premier is gepasseerd,’ zei Lapid. ‘De gedachte dat de hoofdaanklager tegen de premier een verhoogde beveiliging nodig heeft, is in een democratisch land onduldbaar.’

Het proces tegen Netanyahu wegens beschuldigingen van het aannemen van steekpenningen, fraude en vertrouwensbreuken is in mei in de rechtbank van Jeruzalem begonnen.

Vanaf 19 januari 2021 wordt het proces met drie zittingen per week voortgezet.

In mei diende procureur-generaal Avichai Mandelblit een klacht in bij de politie na het ontvangen van doodsbedreigingen en andere intimiderende berichten.

In de berichten die naar Mandelblit werden gestuurd stonde bedreigingen zoals: ‘Jij en je familie zullen sterven’, ‘Je zou jezelf moeten doden’ evenals een foto van hem in een nazi-uniform. Hij kreeg ook een clip van een kist toegestuurd, aldus de rapporten waarover door kanalen 12 en 13 destijds werd bericht.

Vorige week verontschuldigde Netanyahu’s oudste zoon Yair zich bij hindoes na het tweeten van een afbeelding van de Hindoegodin Durga, met het gezicht van Ben-Ari in plaats van het gezicht van de godin. Haar vele armen waren opgeheven en gaven de middelvinger.

Het gezicht van Mandelbit was op dat van een tijger gezet die de godin vergezelde boven een onderschrift waar op stond: “Ken je plaats, verachtelijke mensen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)