Netanyahu deelt geld uit

Premier tijdens de presentatie van het ‘Check for every Citizen’ plan op 15 juli 2020. Foto Kobi Gideon / GPO

Tijdens een persconferentie na afloop van zijn bezoek aan het Sheba Medical Center, loofde premier Netanyahu ‘de dag’ waarop Israëls Nationale Verzekeringsbank was begonnen met het storten van de betalingen die hij eerder aan 1,25 miljoen gezinnen had toegezegd. In totaal wordt er ruim 6 miljard shekel (1,5 miljard euro) verdeeld.

Ook krijgen 40.000 bedrijven geld op hun rekening gestort, volgens Netanyahu een deel van het plan om de economie te stimuleren en de economie weer in beweging te krijgen.

Velen in Israël vinden het geldverspilling. Vermoed wordt dat Netanyahu het publiek wil ‘omkopen’ met coronavirus-subsidies om zijn populariteit terug te winnen.

Liever had men gezien dat alleen mensen in echte financiële nood, door verlies van baan of bedrijf, een uitkering zouden krijgen in plaats van iedereen, waardoor ook mensen die het niet nodig hebben 750 shekel per persoon krijgen en voor ieder kind 500 shekel.

Ari Roth, die in online marketing werkt en negen jaar geleden met zijn vrouw vanuit de VS naar Israël verhuisde, vertelde The Jerusalem Post dat hij het geld vanmorgen had gekregen en aan een goed doel had gegeven. ‘Ik vind het jammer dat ze het geld geven aan mensen die het niet nodig hebben’, zei Roth.

‘Ze moeten de werkloosheidsuitkeringen verhogen of verlengen’, zei hij, ‘waarom geld geven aan wie het al heeft?’

Hij vertelde de Post dat hoewel veel van de mensen die hij vraagt om hetzelfde te doen kritiek hebben op Netanyahu, hij twee keer op de premier heeft gestemd en denkt dat hij veel goeds heeft gedaan voor het land. ‘Helaas lijkt hij zijn band met de bevolking kwijt te zijn’, zei hij.

Yoel (niet zijn echte naam) is ook van plan het geld dat hij krijgt voor zijn twee kinderen aan een goed doel te geven. In tegenstelling tot Roth heeft hij veel te zeggen over Netanyahu.

‘Dit hele gedoe is een schande’, zei hij tegen de Post, ‘Netanyahu wil geld aan mensen uitdelen omdat hij op dit moment niet populair is, dus geeft hij shekels weg. Voor mij is het heel duidelijk.’

Ondertussen blijkt de actie ‘Give Back‘, opgezet door Channel 13 presentator Guy Lerer, per uur 1 miljoen shekel te ontvangen van mensen die het “snoepje’ van Netanyahu niet nodig hebben en willen dat mensen in nood het krijgen.

Vanmorgen bleek er al ruim 10 miljoen shekel te zijn gestort terwijl het geld blijft binnenkomen.

De donaties zullen worden geschonken aan mensen die werkloos zijn geraakt, of hun bedrijf hebben verloren en in financiële problemen zijn gekomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)