Israëliërs optimistisch over nationale veiligheid, pessimistisch over democratie

Demonstratie bij de residentie van premier Netanyahu in Jeruzalem. Screenshot Channel 13 nieuws

Uit een nieuwe peiling van de Israeli Voice Index blijkt dat de staat van democratisch bestuur in Israël wordt gezien als een grotere bedreiging voor het land dan nationale veiligheidsaangelegenheden. Desondanks is er geen steun voor een vierde verkiezingsronde.

Volgens deze nu gepubliceerde peiling is slechts iets meer dan een derde van de Israëliërs (38%) momenteel optimistisch over de toekomst van het democratische bestuur in het land. Een cijfer dat het afgelopen jaar gestaag is gedaald vergeleken met april 2019 toen 54% zei optimistisch te zijn over de staat van de democratie in Israël.

Daarentegen is 59% van de Israëliërs optimistisch over de toekomst van de nationale veiligheid. Dat cijfer komt overeen met het niveau dat in april 2019 werd geregistreerd, hoewel het een aanzienlijke daling betekent vanaf het hoogtepunt van 70% uit april dit jaar.

Israël is al een aantal weken getuige van grote protesten in Jeruzalem en Tel Aviv, waar Israëliërs demonstreren tegen het premierschap van premier Benjamin Netanyahu en de economische reactie van de regering op de coronavirus crisis.

De bezorgdheid over democratisch bestuur lijkt te zijn vertaald in steun voor de protesten, waarbij 58% van de Israëliërs zegt zich “identificeerden” met “oppositie tegen het economische beleid van de regering”. Een aanzienlijke minderheid – 45% – identificeert zich met “persoonlijke oppositie tegen Premier Netanyahu.”

Zoals te verwachten, was er onder Joodse respondenten een sterke kloof tussen links en rechts als het ging om Netanyahu. Van degenen die zichzelf als links beschouwen, is 92% tegen Netanyahu. Omgekeerd is slechts 28% van de ‘rechtse’ respondenten tegen Netanyahu, terwijl 53% tegen het economische beleid van de regering is.

Aan de andere kant van de schaal identificeert 15% van de Yamina-supporters, 17% van de Likud-supporters en 19% van de United Torah Judaism-supporters zich met de demonstranten over deze kwestie.

De respondenten werd gevraagd Netanyahu te beoordelen op zijn prestaties tot nu toe op vier criteria: het voeren van veiligheidsbeleid, het leiden van de regering, het omgaan met de coronavirus crisis en ethisch-persoonlijk gedrag op een schaal van 1-5, waarbij 5 uitstekend is.

Israëliërs zijn over het algemeen voorstander van de premier als het op veiligheid aankomt – 56% geeft hem een ​​score van 4 of 5 op dit gebied, maar waren minder onder de indruk als het ging om zijn behandeling van de virus pandemie waar slechts een kwart hem een uitstekende beoordeling geeft, 51% beoordeelde hem als slecht / niet goed ( cijfer 1 of 2) als het ging om zijn ethisch-persoonlijk gedrag.

Er is geen publieke belangstelling voor een vierde verkiezingsronde. Onder Joodse respondenten is slechts een kwart voorstander om binnenkort nieuwe verkiezingen te houden, onder Arabieren is de steun hoger, namelijk 43%.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)