Israëlisch bedrijf doet het: zaden kweken in zout grond

Een veld dicht bij de grens met Gaza wordt voorbereid door SaliCrop voor proeven met wortelzaden die zijn behandeld om zoute grond te weerstaan, 23 augustus 2020. Foto Salicrop

Het kweken van groente en fruit in de woestijn is door Israëlische bedrijven wereldberoemd gemaakt. Nu wordt daar nog een schepje bovenop gedaan door het Israëlische bedrijf Salicrop die een innovatieve manier bedacht om op grote, commerciële schaal een breed scala aan gewassen – waaronder rijst, tarwe en katoen – in zoute grond te laten groeien.

Een vijfde van de landbouwgrond ter wereld is te zout is om er ook maar iets te verbouwen, SaliCrop heeft met proeven in India en Israël aangetoond dat door hun innovatie, zaden tot 32% meer gewassen opleveren dan reguliere zaden, door op grote, commerciële schaal een breed scala aan gewassen te laten groeien op zoute gronden.

Vandaag een week geleden was Dotan Borenstein met zijn team van SaliCrop op pad om wortelzaden te zaaien in proefbedden in zoute grond in het zuiden van Israel (niet heel ver van de grens met Gaza), waar in de loop van de tijd de grond zouter is geworden doordat gerecycled rioolwater wordt gebruikt voor irrigatie.

Dotan Borenstein, CEO van SaliCrop, staat naast een tractor die wortelzaden verdeelt voor een proef veld nabij de grens met Gaza op 23 augustus 2020.Foto Salicrop

Door veel factoren, waarvan sommige door menselijke invloeden, wordt het zoutgehalte van grond hoger. Bijvoorbeeld door chemicaliën die aan drinkwater worden toegevoegd, door meststoffen, herbiciden en pesticiden en zelfs door gerecycled rioolwater, dat veel wordt gebruikt in de Israëlische landbouw. Maar ook de klimaatverandering stimuleert ook verzilting.

Met de stijgende zeespiegel kan zout water in toenemende mate ondergrondse zoetwaterlagen binnendringen en neerstorten in laaggelegen kustgebieden, tijdens bijvoorbeeld stormen waarvan de intensiteit naar verwachting zal toenemen.

Met de noodzaak om een ​​groeiende wereldbevolking te voeden, wordt elke centimeter land meer waardevol. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN) schat dat ongeveer een vijfde van het geïrrigeerde land in de wereld al te zout is voor de teelt van gewassen, wat een verlies van ongeveer 12 miljard dollar per jaar oplevert.

SaliCrop gelooft dat het voorop loopt met een oplossing die behandelde zaden zeer snel op de markt brengt. Het omvat geen genetische modificatie, die 15 jaar kan duren om regelgevende hindernissen weg te nemen, noch selectief fokken, wat zes tot zeven jaar kan duren.

Met de methode van SaliCrop worden zaden onder zeer strikte voorwaarden in een chemische cocktail geweekt en kunnen ze vrijwel onmiddellijk op de markt worden gebracht om te worden geplant. Voor verschillende zaadsoorten worden verschillende cocktails bereid, waarbij de de chemicaliën het gedrag van verschillende genen bepalen.

Uit veldproeven in Israël en India (laatstgenoemd land zitten al in hun derde jaar) blijkt dat het patent de opbrengsten met 13 tot 32 procent verhoogt.

De 50-jarige CEO Borenstein, geboren in Kibbutz Hanita in het noordwesten van Israël, is een voormalige straaljagerpiloot van de Israeli Air Force (IAF) en een ex-Vice President bij clean tech-investeerder Hutchison Kinrot.

Hij vertelde The Times of Israel dat SaliCrop het ‘proof of concept’ en de commerciële haalbaarheid voor 12 gewassen had afgerond en nu uitbreidt.

Rijst groeit op zoute grond in India. Foto Salicrop

Het bedrijf heeft een overeenkomst voor een proefproject om zijn behandeling toe te passen op nieuwe graan- en groentezaad variëteiten die worden ontwikkeld door een grote landbouwuniversiteit in Mexico-Stad om lokale boeren te helpen, en het staat op het punt een deal te ondertekenen met een grote Australische organisatie die ondersteuning biedt aan graantelers in het door droogte geteisterde westen van het land.

SaliCrop zoekt partnerschappen met zaadproducenten en non-profitorganisaties en zal volgend jaar een nieuwe financieringsronde aangaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)