Met lage dosis stralingstherapie gaat Sheba ziekenhuis coronapatiënten behandelen

Ter illustratie. Screenshot YouTbe

Het Sheba ziekenhuis in Tel Hashomer gaat een klinische proef uitvoeren met een lage dosis stralingstherapie om het COVID-19 coronavirus te bestrijden. Dit zou de eerste in zijn soort in Israël zijn en een van de weinige vergelijkbare studies wereldwijd.

“De proef is gebaseerd op de hypothese dat een lage dosis stralingstherapie (LDRT) de klinische, radiografische en immuunuitkomsten zou kunnen verbeteren bij in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten met longontsteking en ernstig acuut respiratoir syndroom”, zegt professor Zvi Symon. “De komende 15 weken zullen 30 patiënten aan de proef deelnemen”, voegde hij eraan toe.

“Het ziekenhuis kwam op deze behandeling uit nadat er enkele oudere radiotherapeuten uit diverse landen waren die zich herinnerden dat sommige artsen 70 jaar geleden een lage dosis stralingstherapie gebruikten om longontsteking te behandelen,” zei Symon.

Nadat men ging uitzoeken hoe die therapie destijds werd gebruikt ontdekten artsen dat tussen 1905 en 1946 de resultaten van ongeveer 700 patiënten met longontsteking die met LDRT werden behandeld, aantoonden dat het leidde tot meetbare klinische verbeteringen in de uren en dagen na toediening, zoals verbeterde ademhaling, lagere koorts en een betere overlevingskans.

“Het was erg bemoedigend om naar die resultaten te kijken”, zei Symon, hoewel deze onderzoeken plaatsvonden vóór het tijdperk van gerandomiseerde klinische onderzoeken en peer-reviewed tijdschriften”.

Kort daarna kwamen Sheba-artsen een onderzoek tegen dat was gepubliceerd door onderzoekers van de Emory University in Atlanta, waaruit bleek dat wanneer coronapatiënten met LDRT werden behandelt en de resultaten vergeleken met een controlegroep, degenen die het middel kregen 40% minder behoefte hadden aan mechanische ventilatie en intensieve zorg dan degenen die het niet hebben ontvangen.

Het team van Sheba kreeg veel tegenstand van bepaalde artsen die bang waren voor de bijwerkingen van straling, maar ze dienden wel een voorstel in bij de interne beoordelingscommissie voor proeven met mensen en dieren.

In slechts twee weken keurde het ministerie van Volksgezondheid de proef goed, een proces wat normaal maanden in beslag neemt, waardoor de proef volgende week al kan starten.

“Het protocol vraagt ​​om één opname van straling naar beide longen met een zeer kleine dosis, ongeveer een 70ste of een 100ste van de dosis die wordt gebruikt om kanker te behandelen”, zei Symon.

“Het bleek dat patiënten die de lage dosis straling ontvingen, snel verbeterden en al na drie tot vier dagen van de beademing af konden, terwijl patiënten die de straling niet kregen gemiddeld 12 dagen aan de beademing moesten blijven”, zei Symon.

De proef wordt wel een logistieke operatie omdat coronavirus patiënten niet door de ziekenhuisgangen kunnen worden vervoerd en ze zullen dan ook met een speciaal voertuig naar een speciale ingang in de stralingsafdeling vervoerd door een team dat volledig gekleed is in persoonlijke beschermingsmiddelen. Ze ontvangen de straling en worden vervolgens teruggevoerd naar hun afdeling. De procedure duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

Zodra de patiënten klaar zijn met hun behandeling, steriliseert een een speciaal saneringsteam de stralingskamer, inclusief de vloer, de machines en al het andere dat mogelijk is aangeraakt, om de veiligheid te garanderen van kankerpatiënten die de volgende dag bestraling nodig hebben.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)