Minister Ashkenazi praat met zijn collega uit Oman

Minsiter van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi. Screenshot Channel 13 nieuws

Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi heeft per telefoon met zijn Omaanse collega Yusuf bin Alawi bin Abdullah gesproken, te midden van groeiende speculaties dat het sultanaat de Verenigde Arabische Emiraten zal volgen om banden met Israël aan te knopen.

De twee bespraken de normaliseringsovereenkomst tussen de VAE en Israël van afgelopen donderdag en de ontwikkelingen in de regio. De Omaanse minister sprak zijn steun uit voor de hernieuwing van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen en een bredere Arabisch-Israëlische vrede.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman zei in een verklaring dat het Sultanaat een ​​alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten steunt, evenals de noodzaak om de onderhandelingen over het vredesproces te hervatten en te voldoen aan de legitieme eisen van het Palestijnse volk om hun onafhankelijke staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Dit komt overeen met het Arabische standpunt ”, aldus de verklaring.

Het ministerie voegde daaraan toe dat bin Alawi gesproken heeft met Fatah secretaris-generaal Jibril Rajoub ‘waarin de Palestijnse functionaris zijn waardering en verzekering uitsprak voor de rol van het Sultanaat, evenals zijn evenwichtige en verstandige beleid ten aanzien van Arabische kwesties, waarvan de Palestijnse zaak op de eerste plaats komt.”

Als lid van de door soennieten gedomineerde Gulf Cooperation Council, maar genietend van een speciale relatie met Iran, heeft Oman vaak gediend als bemiddelaar en vredestichter tussen strijdkrachten in de regio.

Het gesprek mag worden gezien als een hoopgevend signaal voor de veranderende verstandhoudingen in het Midden Oosten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)