Minister van Volksgezondheid: geen grote familiebijeenkomsten

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Foto Ministerie van Volksgezondheid

De Israëlische minister van Volksgezondheid heeft de bevolking opgeroepen om tijdens de komende Hoge Feestdagen geen grote familiediner’s en andere familiebijeenkomsten te houden. Dit vanwege de voortdurende stijging van het aantal coronabesmettingen in het land.

Woensdag meldde het ministerie van Volksgezondheid dat voor het eerst deze maand het aantal nieuwe dagelijkse coronavirus gevallen in Israël opnieuw rond de 2000 schommelt.

Minister Yuli Edelstein zei tijdens de openingsceremonie van het nieuwe Coronavirus Control Center dat het Israëlische publiek dit jaar de verantwoordelijkheid heeft “om zich in te houden” tijdens de feestdagen die op 18 september beginnen met Rosj Hasjana, het Joods nieuwjaar.

“Ondanks het begrip voor de behoeften van veel mensen is het dit jaar niet onze verantwoordelijkheid om in grote aantallen rond de feesttafel bijeen te komen”, zei hij.

Verder merkte hij op dat hij van de lokale autoriteiten en religieuze leiders verwacht dat ze grote bijeenkomsten van mensen in synagogen en stadscentra verbieden.

Coronavirus-tsaar prof.Ronni Gamzu, die ook de persbriefing bijwoonde, reageerde op de kritiek over zijn aanpak van de pandemie door Likud-fractievoorzitter MK Miki Zohar.

Deze had namelijk gezegd dat Gamzu de tienduizenden ultraorthodoxen die naar Uman willen gewoon hun gang moet laten gaan omdat hij ook niets doet tegen de demonstranten die tegen zijn baas Netanyahu demonstreren.

“Het is niet zeker dat alle politici en MK’s begrijpen wat we hier doen en welke weg we zijn ingeslagen”, zei hij. “De hele wereld zegt nu: ‘misschien zullen we de tweede virus golf kunnen doen zonder afsluitingen’. Het heeft een prijs, het is complex.”

Hij zei dat er twee manieren zijn om de pandemie te bestrijden. “De gemakkelijke maar destructieve manier is om alles te sluiten, economie, onderwijs, alle levenssystemen, gedurende vijf tot drie weken; de tweede methode is moeilijk, complex en ingewikkeld, maar het is constructief”, zei hij. “Geconfronteerd met de tweede virusgolf besloot de staat Israël de moeilijke weg te kiezen en ik geloof dat dat de juiste weg is.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)