Netanyahu en Kushner over deal met de VAE

Screenshot YouTube

Premier Netanyahu, Trump’s afgezant, adviseur en schoonzoon Jared Kushner, en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien, gaven gisteren in Jeruzalem een persconferentie, voorafgaand aan de reis die ze vandaag met een hoge Israëlische delegatie maken naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

“Het is een bijzonder genoegen om de delegatie te ontvangen voordat ze morgen samen met Israëlische functionarissen reizen op de allereerste commerciële passagiersvlucht tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”, zo begon premier Netanyahu.

“Het zal de weg vrij maken voor andere landen om hun banden met Israël te normaliseren. Ik denk dat de Palestijnen al te lang een veto hebben gehad over vrede. Niet alleen tussen Israël en de Palestijnen, maar ook tussen Israël en de Arabische wereld”, aldus Benjamin Netanyahu, verwijzend naar de door de VS bemiddelde deal voor Israël en de VAE om de banden te normaliseren.

Hij voegde eraan toe dat: “Als we op de Palestijnen zouden moeten wachten, zouden we eeuwig moeten wachten. We wachten niet langer. De Palestijnse leiders hebben slechts scherpe kritiek op de VAE geuit omdat ze ermee instemde de betrekkingen met Israël te normaliseren.”

Netanyahu prees tevens het vredesvoorstel van Trump voor Israël en de Palestijnen en zei dat er geen Joden of Palestijnen zullen zijn die hun huizen zouden moeten verlaten, dat Israël gebieden van de Westelijke Jordaanoever zal kunnen annexeren en de veiligheidscontrole ten westen van de Jordaanvallei zal behouden.

Netanyahu zei verder: “De Palestijnen zullen het moeilijk hebben om buiten de gemeenschap van vrede te blijven wanneer ze beseffen dat hun vetorecht is verdwenen.”

Andere staten “staan in de rij” om vrede te sluiten met Israël, zei Netanyahu, erop wijzend dat Kushner belachelijk werd gemaakt omdat hij suggereerde dat dit vredesproces zou kunnen plaatsvinden. “We weten dat de realiteit is veranderd”, zei Netanyahu, “omdat we die hebben veranderd.”

Wat Iran betreft, steunt Netanyahu de regering-Trump omdat deze zich verzet tegen de “oorlogsmachine van Teheran” en zich terugtrekt uit de nucleaire deal die het Iraanse nucleaire programma beoogt te beperken.

Na premier Netanyahu was het de beurt aan Jared Kushner, die zei dat het “een lange en bochtige weg” was om de deal tussen Israël en de VAE te bereiken. Doorbraken als deze, zei hij, komen “niet vaak voor” en “gebeuren niet gemakkelijk”.

Kushner somde een reeks pro-Israëlische beleidsmaatregelen van de Amerikaanse regering op, waaronder de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten, en prees ook de moord op de leider van de Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi en andere Amerikaanse acties in de regio.

Hij zei verder dat de vrijgave van het vredesvoorstel tussen Israël en de Palestijnen van Trump de “doorbraak” was die leidde tot de overeenkomst tussen Israël en de VAE. “En er komt nog veel meer. Het toneel is nu klaar voor nog meer overeenkomsten”, aldus Kushner.

Hij besloot door te zeggen: “Vier jaar geleden vroeg mijn schoonvader mij, president Trump, om te werken aan vrede in het Midden-Oosten. Ik heb alles gegeven. Er is nog veel werk aan de winkel, maar de Abraham-akkoorden zijn een enorme stap voorwaarts. Om een ​​rol te spelen in de totstandkoming van de normalisatie-overeenkomst – en ik zeg dit als de kleinzoon van twee overlevenden van de Holocaust – betekent meer voor mij en voor mijn familie dan ik ooit kan uitdrukken. We zullen doorgaan met het nastreven van vrede tussen Israël, het Bijbelse thuisland van het Joodse volk, en zijn Arabische en islamitische buren, en ik heb nog nooit zo veel hoop gehad op vrede.”

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien prees in zijn toespraak het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten onder de huidige Amerikaanse president.

Hij zei dat de toekomst voor Israël en de Arabische landen “nog nooit zo rooskleurig is geweest” en sprak de hoop uit dat de Joodse staat binnenkort diplomatieke banden zal aangaan met andere staten in de regio, in navolging van de normalisatie-overeenkomst tussen Jeruzalem en Abu Dhabi.

“Moge G-d Israël zegenen en moge G-d de Verenigde Staten van Amerika zegenen”, aldus O’Brien.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!