Onderzoek wijst uit: ‘Lage kans op besmetting in vliegtuig’

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Van de 102 passagiers op een Boeing 737-vlucht van Tel Aviv naar Frankfurt afgelopen maart, bleken er ook zeven passagiers te zitten die besmet waren met het coronavirus. Verbazingwekkend genoeg stelde onderzoek vast dat slecht twee van de overige passagiers door deze coronadragers werden besmet.

Nog voordat er sprake was dat het coronavirus de wereld zou veranderen, vertrok er afgelopen maart een passagiersvliegtuig van Tel Aviv naar Frankfurt. Bij komst bleek dat er van de 102 passagiers zeven besmet waren met het coronavirus.

Volgens het tijdschrift JAMA Network hebben Duitse onderzoekers de morbiditeit-gegevens van deze Boeing 737 vlucht van Tel Aviv naar Frankfurt opnieuw geëvalueerd. Ze ontdekten dat tijdens de vlucht, die 4 uur en 40 minuten duurde, slechts twee mensen door de zeven besmette mensen in het vliegtuig werden besmet.

En dat in een tijd toen er nog geen sprake was van allerlei voorschriften voor het vliegen, zoals het dragen van mondkapjes.

De zeven besmette passagiers maakten deel uit van een groep van 78 Duitse toeristen die Israël hadden bezocht en bleken slechts twee andere passagiers te hebben besmet die in dezelfde rijen zaten.

Dr. Adalah, specialist in infectieziekten aan de Johns Hopkins University in de VS, legde uit dat dit goed nieuws was. “Het is verbazingwekkend dat slechts twee mensen besmet zijn geraakt terwijl ze urenlang dichtbij zeven geverifieerde corona patiënten zaten.”

Dr. Chesk voegde toe dat: “De specifieke luchtstroom in het vliegtuig hielp de besmetting te verminderen, en dat was zonder dat de passagiers maskers droegen en afstand moesten houden. Vliegen is een activiteit die het minst gevaarlijk blijkt te zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!