‘Verkeerslicht plan’ om virus te bestrijden aangenomen

Professor Gamzu. Foto GPO

Eindelijk heeft de Israëlische regering er zondagavond er mee ingestemd het zogenaamde ‘verkeerslicht plan’ van coronavirus tsaar professor Gamzu aan te nemen.

Terwijl het dodental is gestegen naar 919 en er ruim 900 patiënten in de ziekenhuizen liggen, waarvan 444 in ernstige conditie, heeft het Israëlische kabinet zondagavond het zogenaamde ‘verkeerslicht plan’ van professor Gamzu aangenomen. Het plan moest van een aantal ministers gewijzigd worden en zal pas 6 september in werking treden. De scholen zijn dan al begonnen.

Dit komt voornamelijk door de eisen van de ultraorthodoxe ministers die niet willen dat de yeshiva’s worden gesloten, ondanks het feit dat de besmettingen voorkomen in steden met een grote ultraorthodoxe bevolking.

Het plan richt zich op het identificeren van ieder van de 250 gemeenschappen in Israël als rood, oranje, geel of groen op basis van verschillende factoren. Hierin speelt het aantal en de snelheid waarmee de hoeveelheid nieuwe wekelijkse patiënten per 10.000 inwoners in elke gemeenschap toeneemt.

Steden die als rode zones kunnen worden aangeduid werden tijdens de vergadering niet besproken om een ​​politiek debat te vermijden. De lijst met rode zones wordt dagelijks op de website van het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerd.

Zondag waren onder meer Bnei Brak, Tira, Kafr Kassem, Umm el-Fahm, Daliat al-Carmel, Lakiya, Ma’aleh Iron, Yakir, Tifrah, Bukata en Yad Binyamin, als rode steden aangemerkt.

In rode zones mogen maximaal 10 mensen binnenshuis of op kantoor bijeenkomen, buiten is dit 20 mensen; in oranje zones lopen die aantallen op tot 25 en, wanneer er capsules worden gebruikt, 50 mensen in capsules van 20 personen.

Ook kunnen wijken en steden waar sprake is van een hoge besmettingsgraad volledig worden afgesloten.

In gele zones kunnen tot 50 mensen binnen zijn en 100 buiten in capsules van 20. Met toestemming van de lokale autoriteiten kunnen evenementen tot 500 mensen plaatsvinden. In groene zones zijn de aantallen respectievelijk 100 binnen en 250 buiten. Ook hier kunnen, met toestemming, groene zone-evenementen van 500 of meer bezoekers georganiseerd worden.

Het stoplichtenplan maakt onderscheid tussen bepaalde soorten activiteiten, waaronder het onderwijssysteem, openbaar vervoer, werkplekken, evenementen, natuurparken, winkelcentra en musea.

Maar omdat de scholen geen deel van het plan uitmaken waarschuwde Gamzu de ministers voor een hernieuwde grote uitbraak van coronabesmettingen, zoals Israël in mei zag toen de scholen te snel werden geopend.

“De opening van het schooljaar in rode steden zal leiden tot een piek in nieuwe gevallen van het coronavirus”, zei Gamzu.

Eerder had professor Gamzu gedreigd af te treden wanneer zijn plan opnieuw zou worden afgewezen, waarbij het opmerkte dat als ministers het beter weten dan gezondheidsexperts, er voor hem niets meer te doen zou zijn.

Tevens werd zondagavond besloten om de lijst met groene landen waarvan terugkerende Israëliërs na een bezoek niet in quarantaine hoeven te gaan.

Deze nieuwe landen zijn Australië, Uruguay, Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Taiwan, Noorwegen, Singapore, Portugal en Thailand.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)