Nieuwe besmettingen blijven iets afnemen in Israël, 26 mensen in het weekend overleden

Professor Gamzu. Screenshot Channel 12.

Het aantal nieuwe dagelijkse coronavirus-besmettingen in Israël laat eindelijk een dalende lijn zien.

Op zaterdag werden er 1.358 nieuwe besmettingen gemeld, minder dan de gemiddeld dagelijkse 2.000 besmettingen die we de afgelopen week in het land zagen. Ondertussen heeft de nieuwe ‘coronavirus-tsaar van Israël’ professor Gamzu laten weten dat het oplossen van de sociaal-economische crisis waarin Israël verkeert ook een zaak is waar hij zich mee gaat bezighouden.

Er zijn nu 26.542 active besmettingen in Israël, waarvan er 757 in het ziekenhuis liggen, met 340 van hen in ernstige conditie, waarvan er 96 aan de beademing liggen. De rest heeft overwegend matige klachten.

Over het weekend zijn 26 Israëli’s aan het virus overleden. Het totaal aantal coronadoden staat nu op 531.

Verschillende bewoners van de woonvoorziening voor ouderen, King Solmon in Bnei Brak, werden afgelopen weekend gediagnosticeerd met het coronavirus, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Nadat één asymptomatische patiënt positief was bevonden, werden alle bewoners getest. In totaal hebben negen mensen het virus, allemaal patiënten die op dezelfde afdeling lagen.

Ondertussen zei de coronavirus-tsaar afgelopen zaterdag, de man die Israël door de coronavirus crisis moet loodsen, dat hij zich minder zorgen maakt dat ziekenhuizen overspoeld worden door zieke patiënten dan over de sociaal-economische impact van de pandemie.

“Het sociaal-economische trauma is veel groter dan het gezondheidstrauma”, vertelde Gamzu zaterdag aan Channel 13, in een van de vele interviews die hij zaterdag aan de tv-stations en de schrijvende pers heeft gegeven.

“De mogelijke ineenstorting van het gezondheidssysteem als gevolg van een toename van COVID-19-patiënten die ziekenhuisopname vereisten, is een zorg, maar niet de enige”, aldus Gamzu. 

“Ik ben er niet alleen voor om naar de medische situatie te kijken. De tweede parameter is de sociaal-economische situatie. Beide is een zorg voor mij en de Israëlische regering.”

Hij gaf aan dat hij tegen het opleggen van strengere beperkingen is en gaat daarmee in tegen het tot nu toe gevoerde beleid van premier Netanyahu.

Het ziet er dan ook niet naar uit dat een volledige afsluiting van het land opnieuw zal gebeuren. Gamzu voelt veel meer voor het afsluiten van gebieden waar sprake is van coronabrandhaard.

Ook is hij voorstander van het openen van de grenzen. “Maar ik ben tegen het onder druk van de ultraorthodoxe partijen genomen regeringsbesluit om zo’n 16.000 yeshiva-studenten uit de Verenigde Staten voor de komende feestdagen in Israël toe te laten.”

“We moeten hier iets verstandigs doen en een nieuwe brand voorkomen”, zegt Gamzu.

Bekijk hier alle coronavirus-artikelen op joods.nl

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!