Tienduizenden Israëli’s demonstreerden tegen premier Netanyahu

Demonstratie in Jeruzalem. Screenshot Channel 13 nieuws.

Zaterdagavond demonstreerden tienduizenden Israëli’s in het gehele land tegen premier Netanyahu. De demonstraten eisten zijn onmiddelijke aftreden.

Het aantal demonstranten blijft groeien. Ongeveer 300 viaducten en bruggen over snelwegen waren afgelopen bezet door demonstranten.

In Jeruzalem demonstreerden zaterdagavond volgens schattingen van de politie circa 12.000 mensen in de buurt van de residentie van de premier.

Demonstratie in Jeruzalem. Screenshot Channel 13 nieuws

Gelijktijdig waren er grote demonstraties in Haifa, Tel Aviv en in Ceasarea. In de laatst genoemde stad bevindt zich de privé woning van Netanyahu en ook daar stonden duizenden demonstranten, inclusief hele gezinnen.

Voor het eerst in weken gebruikte de politie geen waterkanonnen in Jeruzalem om demonstranten te verwijderen. Wel verzocht de politie de demonstranten het protest rond 11 uur in de avond te beëindigen, waaraan het overgrote deel gehoor aangaf.

Een kleine groep wilde echter de gehele nacht doorgaan, maar werd door de politie met ‘zachte hand’ verwijderd.

Premier Netanyahu reageerde op de demonstraties met een cartoon waarin hij de TV-kanalen 12 en 13 beschuldigde van het “ophitsen van de Israëlische bevolking tegen mij door verslag te doen van demonstraties door anarchisten”.

Vertaald staat er: “De Channel 12 en 13 blijven dienen als propaganda-arm voor de anarchistische linkse demonstraties. Ze doen hun uiterste best om het publiek te hersenspoelen, met als doel een machtige rechtse premier omver te werpen. Ze geven gratis en eindeloze publiciteit in een poging de demonstraties van links aan te wakkeren en in een transparante poging om hun belang en gewicht te vergroten.”

Met een dergelijke tekst laat hij duidelijk zien dat hij en zijn adviseurs zich weinig betrokken voelen bij wat er in het land gebeurt, en weinig oog hebben voor de problemen waar burgers mee te maken hebben.

Lees ook dit opiniestuk van Joop Soesan, onze correspondent in Israel.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!