President Rivlin ontvang het eerste ‘Haredim in HighTech’ rapport

Foto Amos Ben-Gershom, GPO

President Reuven Rivlin heeft het allereerste ‘Haredim in Hi-Tech’ rapport van de Israeli Advanced Technology Industries (IATA) en KamaTech ontvangen, waarin de integratie van de ultraorthodoxe bevolking in de beroepsbevolking wordt samengevat en aanbevelingen biedt voor de toekomst.

Het rapport werd gepresenteerd door president en CEO van IATI Karin Mayer-Rubenstein en Moshe Friedman, oprichter, partner en CEO van KamaTech. KamaTech is opgericht als start-up voor het integreren van de ultraorthodoxe gemeenschap op het gebied van hi-tech. Onderminister van Transport Uri Maklev, Sari Roth, een Haredi-vrouw die hoge posities bekleedt in hightechbedrijven, Naama Rutenberg, afgestudeerd aan het KamaTech-programma die momenteel bij Apple werkt, namen deel aan het evenement samen met 20 hightech leiders die Haredim in dienst hebben, die de bijeenkomst via Zoom volgden.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport, zoals overgebracht door KamaTech, zijn:

· Sinds 2014 is er een groei van 52% in het aantal Haredi-medewerkers in hightech en van 35% in het aantal Haredi-studenten en ingenieurs die hightech gerelateerde onderwerpen studeren

· In de afgelopen vier jaar is het aantal Haredi-vrouwen dat werkzaam is in hightech met 90% gestegen

· De overgrote meerderheid van Haredim die in de hightech werkt, is jonger dan 28 jaar

· Het aantal Haredi-ingenieurs voor de verschillende programma’s die worden aangeboden door het technologische opleidingsinstituut van het ministerie van Onderwijs, is de afgelopen vier jaar verdubbeld

· Sinds 2015 zijn er in Israël ongeveer 200 start-ups door Haredi opgericht

President Rivlin begon zijn toespraak met te spreken over de strijd tegen de coronavirus pandemie die alle bedrijfstakken treft, en zei hij: “het coronavirus dat ons de afgelopen maanden heeft getroffen, leert ons op de duidelijkste manier dat er uitdagingen zijn die we alleen kunnen overwinnen als we samen werken. We zijn samen in deze crisis – seculier, religieus en Haredim, Joden en Arabieren. Of we gaan allemaal samen vooruit, of we blijven allemaal achter. Dit geldt zowel voor het coronavirus als voor de Israëlische economie. De Israëlische hightech-economie is een licht voor de naties. We dragen de naam ‘Start-Up Nation’ wijd en zijd. Maar de waarheid is dat naarmate de hightech-economie tot bloei is gekomen, er ook mensen zijn die achter zijn gebleven. Net als de rest van ons willen ultraorthodoxe mannen en vrouwen, goed voor hun gezin kunnen zorgen.”

De president voegde er aan toe dat: “dit rapport aangeeft dat hightech een optimale bedrijfstak is om Haredim op te nemen, een sector van de samenleving die onderwijs en leren hoog in het vaandel heeft staan, toegewijd en zeer gemotiveerd is. We moeten niet vergeten dat als het gaat om training, er geen toverstokjes zijn. We moeten ervoor zorgen dat als iemand uit de Haredi-gemeenschap voor een baan in de hightech gaat, hun vakopleiding niet lager zal zijn dan bij de andere kandidaten. De Haredi-samenleving is niet alleen verantwoordelijk voor zichzelf. De Haredi-samenleving heeft een verantwoordelijkheid voor de staat Israël en zijn economie. Het betrekken van Haredim bij de beroepsbevolking is duidelijk in het belang van Israël als geheel. Het blijvende succes van ons land hangt ervan af. ‘

Aan het einde van zijn opmerkingen bedankte de president staatssecretaris Maklev voor de oprichting van de Socio-Economic Development Authority voor de Haredi-sector, en Machon Lev, Keren Kemach en de andere partners die vanwege de beperkingen niet aanwezig konden zijn bij het evenement.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!