Nieuwe coronabesmettingen in Israël aanmerkelijk lager

Van links naar rechts: directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, prof. Hezi Levi, minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein, premier Benjamin Netanyahu en coronavirus tsaar prof. Ronni Gamzu foto: GPO

Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen is in Israël tussen zaterdagavond en zondagavond aanmerkelijk afgenomen blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn ‘slechts’ 421 nieuwe besmettingen gemeld, mogelijk het gevolg van de 14 dagen geleden ingestelde nieuwe beperkingen.

Het cijfer was het laagste dagelijkse aantal in weken, vorige week nog werden er ongeveer 2000 nieuwe gevallen per dag gemeld. Het percentage positieve resultaten van alle tests was echter vergelijkbaar met voorgaande dagen, zelfs iets hoger en ligt zo rond de 8%.

Volgens het ministerie zijn er nu 26.386 actieve besmettingsgevallen in Israël, waarvan 342 mensen in ernstige toestand verkeren, met 98 van hen aangesloten aan de beademing.

Nog eens 141 patiënten hebben matige klachten, de rest heeft milde of helemaal geen klachten. Het dodental staat op 536.

“We zijn erin geslaagd de toename van het aantal besmettingen te stoppen”, zei Edelstein op een persconferentie na een bezoek aan het Sheba Medical Center. ‘Het aantal is nog steeds hoog en zorgwekkend, inclusief het aantal ernstige patiënten.’

Volgens de publieke omroep KAN kwam zal het corona-kabinet tijdens haar bijeenkomst vandaag met professor Gamzu, de onlangs benoemde virus tsaar, nieuwe beperking afkondigen voor plaatsen waar veel besmettingen zijn.

Deze plaatsen worden als ‘rood’ aangemerkt en zouden Beitar Illit, Modiin Illit, Taibe, Elad, Qalansawe, Zemer en Ein Mahel omvatten. Ook zullen mogelijk ‘oranje’ gebieden worden aangemerkt waaronder delen van Jeruzalem, Bnei Brak en Petah Tikva.

Ondertussen klaagt de gemeente van de zuidelijke badplaats Eilat een man aan die drie dagen in een hotel in de stad verbleef, ondanks dat hij wist dat hij met het coronavirus besmet was.

Zodra de politie zaterdag van de zaak op de hoogte werd gebracht, kwamen agenten in beschermende uitrusting naar zijn kamer in Club Hotel Eilat en bevalen hem en zijn familieleden te vertrekken en in quarantaine te gaan.

De gemeente schatte de schade op 250.000 shekel (62.330 euro). Er word verwacht dat ook het hotel de man zal aanklagen.

De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, vertelde Channel 12 zondag dat hij dacht dat drie dagen in quarantaine voldoende was als hij geen symptomen meer had.

Hij zei dat hij geen gebruik had gemaakt van de faciliteiten van het hotel, zoals het zwembad en de openbare toiletten.

‘Ik ging met mijn gezin naar het strand, we hadden maskers op omdat we niet opnieuw besmet wilden worden’, zei de man. ‘Plots kreeg ik een telefoontje en kreeg ik te horen dat ze me in Eilat zochten. Ze hebben ons het uit hotel uitgezet, veel mensen keken naar ons en maakten foto’s van ons. Mijn vrouw en ik huilden over de situatie. ‘

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!