Onenigheid in Israëlische regering over demonstraties

Kabinetsvergadering zondag 2 augustus 2020. Foto Haim Zach / GPO

Tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering op zondag viel premier Netanyahu in harde bewoordingen de protesten aan die tegen hem worden gehouden. Minister van Defensie Gantz daarentegen noemde de ‘protesten het levensbloed van de democratie’.

“Deze demonstraties worden gevoed door een mobilisatie van de media, zoals ik me dat niet eerder herinner”, verklaarde de premier.” Ze worden aangemoedigd, mogen wijken verlammen en wegen blokkeren, in schril contrast met alles wat in het verleden werd geaccepteerd.”

“Nieuwssites en edities zijn het prikbord van het protest geworden. Verslaggevers en commentatoren boden zich aan om op te treden als hun PR-personeel. Het is onmogelijk om hun identificatie met iedereen die ze interviewen te missen.”

“Ik veroordeel de eenzijdigheid van de meeste mediakanalen. Ze rapporteren de demonstraties niet – ze nemen eraan deel. Ze voegen brandstof toe,” vervolgde de premier.

Overzicht van de demonstratie in Jeruzalem 1 augustus 2020. Screenshot Channel 12 tv

Er is nog nooit zo’n verstoorde mobilisatie geweest – ik wilde Sovjet zeggen, maar het heeft al Noord-Koreaanse termen bereikt – van de media ten gunste van de protesten”, zei hij.

Netanyahu zei dat de media “wilde en ongebreidelde opruiing negeerden, inclusief dagelijkse oproepen – inclusief eergisteren – om de premier en zijn familie te vermoorden.”

Eerder had Netanyahu gezegd dat het publiek door de nieuwszenders Channel 12 en 13 gebrainwasht wordt en dat de demonstranten ‘linkse anarchisten’ zijn.

Gantz reageerde op Netanyahu klachten en beschuldigingen tijdens de kabinetsvergadering en benadrukte zijn overtuiging dat het recht om te demonstreren de ‘levensader van de democratie’ was. Hij veroordeelde het gebruik van geweld tegen de demonstranten.

“Als regering hebben we de verantwoordelijkheid om de demonstraties door te laten gaan en de demonstranten te beschermen, die donderdag helaas zijn aangevallen door leden van de extreem-rechtse supportersgroep van Beitar Jeruzalem”.

Gantz zei dat hij de kwestie heeft besproken met de minister van Openbare Veiligheid, Amir Ohana, en voegde eraan toe dat “iedereen zich moet onthouden van geweld en dat de Israëlische politie moet handelen met het minimale geweld dat nodig is om de wet te handhaven.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)