Normalisatie met VAE opent Arabische wereld voor Israëlische bedrijven

Dubai. Screenshot YouTube

De kansen die op de Arabische markten voor Israëlische bedrijven zijn ontstaan, zijn enorm en zouden de Israëlische export naar de VAE (en via hen naar andere Arabische landen) dramatisch kunnen stimuleren, aldus het financiële Israëlische magazine Globes.

“In het geheim wordt er al volop zaken gedaan met de VAE en via hen met andere Arabische landen, maar deze overeenkomst maakt het allemaal legitiem, waardoor er nu openlijk zaken kan worden gedaan met de Emiraten”, vertelt een prominente Israëlische zakenman aan Globes.

Een bron in Saoedi-Arabië vertelde Globes dat de Arabische wereld veel te winnen heeft met Israël. “Dit is een doorbraak. De Palestijnse kwestie is niet verdwenen en zal tot op zekere hoogte een obstakel blijven, maar de weg is open.”

Bestaande banden lagen onder de oppervlakte en kwamen hier en daar aan het licht, zoals de samenwerking van Rafael Advanced Defense Systems Ltd. en Israel Aerospace Industries Ltd. met medische technologiebedrijven die werken aan oplossingen voor de coronavirus-pandemie. Deze overeenkomst is twee maanden geleden gemeld.

De nieuwe normalisatie-overeenkomst zal een breed scala aan economische en technologische samenwerkingen aan het licht brengen die al jaren onofficieel bestaan.

De banden tussen Israël en de VAE zijn al jaren geleden begonnen en hadden vooral betrekking op overeenkomsten over veiligheid, zoals de strijd tegen agressie en expansiedrift van de Islamitische Republiek (Iran) in het Midden-Oosten. De VAE vreest de nabijheid van Iran en de dreiging ervan en ziet Israël als een bondgenoot waarop in tijden van nood kan worden vertrouwd.

Geheime betrekkingen met Israël begonnen in het afgelopen decennium en omvatten het delen van veiligheidsinformatie en ook inlichtingentechnologie om de VAE te helpen in het licht van de groeiende militaire kracht van Iran.

In 2015 opende Israël een officiële diplomatieke missie in Abu Dhabi, verbonden aan het International Renewable Energy Agency. De opening van de missie werd goedgekeurd na intensieve onderhandelingen tussen Israël en de autoriteiten van de VAE, waaronder een bezoek aan Abu Dhabi door de toenmalige directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Dore Gold.

De voortgang van de geheime betrekkingen tussen Israël en de VAE werd vertraagd door de moord op Mahmoud al-Mabhouh, medeoprichter van de militaire vleugel van Hamas, in Dubai in 2010. Maar de dreiging van Iran en de opkomst van de terroristische organisatie ISIS leidde tot de vernieuwing van de betrekkingen.

De Arabische markt voor geavanceerde technologieën is jaarlijks vele honderden miljarden dollars waard. Vanwege diplomatieke problemen waren de economische banden tussen de Emiraten en Israël geheim en minimaal.

Nu, met de opening van deze brug, is de hele Arabische markt in feite opengesteld voor Israëlische bedrijven, met name voor technologiebedrijven.

Op defensiegebied zullen er om begrijpelijke redenen beperkingen zijn, voornamelijk om te voorkomen dat technologische knowhow vijandige handen bereikt.

Maar al het andere ligt nu open: de voedingsindustrie; technologieën voor ontzilting en waterbesparing (een gebied dat van bijzonder belang is voor Arabische woestijnlanden); informatie Technologie; geavanceerde landbouw; en meer, veel meer.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)