Opnieuw geen kabinetsvergadering in Israël

Blauw en Wit leider en minister van Defensie Gantz op Channel13 nieuws.

Voor de tweede keer in drie weken vindt er op zondag geen kabinetsvergadering plaats als gevolg van de groeiende onenigheid tussen Likud en Blauw en Wit over de begroting. Er is echter hoop dat er op het laatste moment een tussenoplossing wordt gevonden waardoor een regeringscrisis kan worden bedwongen.

De onenigheid tussen de beide coalitiepartners spitst zicht toe op de looptijd van de begroting die voor 25 augustus moet zijn ingediend en goedgekeurd door de Knesset. Zonder begroting wordt de Knesset automatisch ontbonden en gaat Israël voor de vierde keer in 20 maanden na de stembus.

In het tussen Likud (Netanyahu) en Blauw en Wit (Gantz) ondertekende regeerakkoord is afgesproken dat de begroting tot eind 2021 zal gelden.

Netanyahu wil echter dat de begroting tot eind 2020 en wil verder ook andere afspraken uit het regeerakkoord herzien.

Likud zegt bereid te zijn een tussenvoorstel te accepteren om het indienen van de begroting met 100 dagen ui te stellen, maar wil in ruil daarvoor afspraken over bijvoorbeeld de benoeming van nieuwe rechters en aanklagers veranderen.

Gantz gaf zaterdagavond in een interview met Channel 1 te kennen dat hij een compromisovereenkomst steunt die de begrotingsdeadline met 100 dagen uitstelt en dat de partijen een commissie moeten vormen om af te wegen hoe hoge overheidsfunctionarissen worden gekozen.

“Vanuit mijn perspectief moet en kan deze commissie gevormd worden en zouden de manieren waarop we afspraken maken moeten afwegen. In ieder geval zullen we hierover een akkoord moeten bereiken,” zei Gantz in het interview.

Channel 12 nieuws meldde zaterdagavond dat de Likud er ook naar neigt om het wetsvoorstel voor uitstel van de deadline te steunen.

Nadat minister van Buitenlandse zaken, Ashkenazy had gezegd dat “Netanyahu 48 uur heeft om te bewijzen dat hij de regering in takt kan houden en het land blijft dienen”, reageerde de Likud op Twitter met: “Ashkenazi blijft een onvermoeibare ondermijnende persoon. Tot het laatste moment blijft Ashkenazi er alles aan doen om Israël naar verkiezingen te slepen.”

De komende uren tot maandagavond zullen bepalend zijn of Israël dinsdagochtend nog een regering heeft of dat er voor de vierde keer verkiezingen zullen komen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)