Tunnel en gebouwen ontdekt in Safed

Archeologische overblijfselen uit vier eeuwen die zijn ontdekt in de noordelijke stad Safed. Foto gemeente Safed

In een door de gemeente Safed in noord-Israël uitgegeven persbericht is bekend gemaakt dat bij graafwerkzaamheden overblijfselen van gebouwen zijn ontdekt, waaronder een tunnel en waterput uit de 16e eeuw. Ook werd een tunnel ontdekt die is gegraven door Arabieren om Joodse posities aan te vallen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

De overblijfselen werden ontdekt tijdens graafwerkzaamheden om een ​​uitkijkpunt te bouwen met zicht op berg Meron op het Ashtam-plein in de stad.

“Dit is een fascinerende en opwindende vondst die een uitgebreide geschiedenis van de stad en een soort tijdtunnel van verschillende perioden in de geschiedenis van de stad onthult”, zei de burgemeester van Safed Shuki Ohana.

Oren Zingboim van de Israel Antiques Authority legde uit dat de vondsten op de locatie vier lagen bevatten. Een gebouw uit de 20e eeuw, gebouwd tijdens het Britse Mandaat Palestina, dat bovenop de resten van een verdieping uit de 19e eeuw ligt, waaronder weer de overblijfselen zijn van een constructie die verwoest werd tijdens de aardbeving van 1837 die een groot deel van de stad met de grond gelijk maakte. Ook werd er een overblijfsel van een muur uit de 17e eeuw gevonden.

“Dat alles bedekt een opening naar een verbazingwekkende waterput en reservoir uit de 16e eeuw”, zei Zingboim in de verklaring.

Archeologen vonden ook de overblijfselen van een tunnel die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 was gegraven door Arabieren uit de Moslimwijk, die hoopten het Ashtam-gebouw aan te vallen, een belangrijk bolwerk en een wapenopslagplaats van de Joodse strijders in de stad .

Volgens de verklaring stemde de aanwezigheid van de tunnel overeen met een rapport van Benjamin Geiger, de commandant van de Haganah-militie in Safed tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, die schreef over de gevechten en daarbij opmerkte dat hij het geluid van graven had gehoord.

Archeologische overblijfselen uit vier eeuwen die zijn ontdekt in de noordelijke stad Safed. Foto gemeente Safed .

Onderzoekers beoordeelden dat de locatie in de 16e eeuw in het hart van de stad lag, die toen werd beschouwd als de gouden eeuw van de heerschappij van het Ottomaanse rijk, waarin Safed een snelle ontwikkeling en uitbreiding doormaakte.

In die tijd kwamen Joden die uit Spanje waren verdreven aan in de stad, die goede relaties zag tussen de Joodse en moslimbewoners, aldus de verklaring. In die periode was Safed een centraal cultureel centrum met banden met steden aan de andere kant van de Middellandse Zee.

De gemeente Safed is een project gestart om de plek te behouden en is begonnen met een meer gedetailleerd onderzoek van de vondst. Uiteindelijk zal de locatie worden ontwikkeld als een toeristische attractie, aldus de verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!