Reacties uit de Arabische wereld

Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz en zijn Bahreinse tegenhanger Khalid bin Ahmed Al-Khalifa (R) op 17 juli 2019 in de US. Foto GPO

Vanuit de Arabische wereld komen positieve reacties op het historisch akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Algemeen wordt aangenomen dat er spoedig soortgelijke overeenkomsten zullen worden getekend met Bahrein, Qatar, Oman en Saudi Arabië.

De Egyptische president Abd al-Fattah el-Sissi belde de kroonprins van de VAE Mohammad Bin Zayed om hem te feliciteren met de “historische stap in het bevorderen van het vredesproces”, zei een woordvoerder van de Egyptische president. Egypte en Israël leven in vrede sinds de Camp David-akkoorden van 1978 en genieten een hechte veiligheidsrelatie.

“Ik volgde met grote belangstelling en waardering de verklaring tussen de Verenigde Staten van Amerika, onze broeders de Verenigde Arabische Emiraten en Israël over de overeenkomst om de annexatie door Israël van de Palestijnse gebieden te stoppen en om stappen te ondernemen om vrede naar het Midden Oosten te brengen, zei Sissi in een verklaring.

Jordanië reageerde koeler, met minister van Buitenlandse Zaken Ayman al-Safadi die de overeenkomst over bilaterale betrekkingen niet vermeldde. Hij zei alleen maar dat “het besluit om de annexatie van Palestijnse landen te bevriezen, opgenomen in de overeenkomst tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, door Israël moet worden opgevolgd.”

Aan de andere kant van de Golf, waar de opwarmende banden met Israël tot nu toe het slechtst bewaarde geheim van de regio waren, waren de reacties ook positief.

De regering van Bahrein verwelkomde de overeenkomst, die zij in een verklaring omschreef als “het stoppen van de annexatie van Palestijnse gebieden en het bevorderen van de vrede in de regio”.

Hoewel Saoedi Arabië nog niet officieel commentaar heeft gegeven op de nieuw aangekondigde overeenkomst, zei de Saoedische minister van Informatie en Cultuur Adel al-Toraifi dat “hij geloofde dat de overeenkomst een historisch besluit was”.

De positieve reacties duiden erop dat de protesten van Palestijnse leiders weinig uithalen omdat Arabische landen de voorkeur aan vrede met Israël geven.

Hooggeplaatste Israëlische functionarissen zeiden donderdag naar dat ze in vergevorderde besprekingen zijn met Bahrein over het normaliseren van de banden met de Golfstaat, uren na de historische aankondiging over het aangaan van banden met de Verenigde Arabische Emiraten.

Bahrein zal naar verwachting het volgende land zijn dat officiële banden met Israël zal aanknopen, vertelde een hoge ambtenaar aan de publieke omroep KAN.

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde aan de Palestijnse media dat Bahrein en Oman naar verwachting de banden met Israël in de zeer nabije toekomst zullen normaliseren, aldus het bericht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)