11 coronadoden en 1.639 nieuwe besmettingen in 24 uur

Soldaten van het Homefront command distribueren voedselpakketten. Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid deelde vrijdagochtend mee dat in de voorafgaande 24 uur 1.639 nieuwe besmettingen werden geregistreerd en dat 11 mensen aan het virus zijn overleden. Het dodental in Israël komt totaal nu uit op 651.

In totaal hebben 90.283 mensen het coronavirus opgelopen, waarvan op dit moment nog 23.489 virus patiënten actief zijn.

Er verkeren 371 mensen in kritieke toestand, 15 minder dan een dag ervoor, waarvan er 110 zijn aangesloten op een beademingsapparaat.

Nog eens 161 patiënten hebben matige klachten, de rest heeft milde klachten of helemaal geen klachten.

Volgens het ministerie werden donderdag 26.854 coronavirus testen uitgevoerd, waarvan 6,1 procent positief was. Het percentage positieve resultaten is de afgelopen week gestaag afgenomen nadat het eerder op 8 augustus was gestegen tot 9,3%.

Meir Ben-Shabbat, hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, heeft tijdens een vergadering van het zogenaamde coronavirus-kabinet op donderdag, een hernieuwde algemene lockdown voorgesteld om de uitbraak te stoppen, meldde Channel 13 nieuws.

Premier Benjamin Netanyahu vroeg hem om binnen een week een plan te ontwikkelen om mogelijk een algehele lockdown op te leggen als de infectiecijfers hoog blijven, aldus het rapport, zonder daarbij een bron te vermelden.

De zogenaamde coronavirus-tsaar Ronni Gamzu merkte echter op dat het een noodplan was voor het geval er sprake is van een noodsituatie en dat het momenteel niet de bedoeling was om de economie volledig stil te leggen en mensen in huizen op te sluiten, aldus het rapport.

Likud Knesset lid Yifat Shasha-Biton, het hoofd van het Coronavirus-comité van de Knesset, riep naar verluidt op tot de opening van culturele locaties omdat “de economische crisis en het sociale isolement niet minder ernstig en levensbedreigend zijn dan de gezondheidscrisis.”

Ze zei dat de verschrikkelijke voorspellingen van premier Netanyahu, van 1.000 ernstige patiënten binnen twee weken als sportscholen, restaurants en zwembaden zouden worden heropend, niet zijn uitgekomen.

Ondertussen riep het ministerie van Volksgezondheid het publiek op om niet naar de Druzenstad Yarka in West-Galilea te gaan vanwege de hoge infectiegraad. Er zijn daar momenteel 274 actieve besmettingsgevallen op een bevolking van ongeveer 17.000 mensen.

Minister van Defensie Benny Gantz keurde donderdag de oproep van 3.000 reservisten goed om te helpen bij de reactie van het leger tegen het coronavirus, zei het ministerie van Defensie.

De meerderheid van deze reservisten is afkomstig van het Home Front Command van de Israel Defense Forces, dat het onlangs opgerichte ‘Coronavirus Command’ van het leger bevat, een eenheid die is belast met het uitvoeren van epidemiologisch onderzoek en het verbeteren van de inspanningen van het land om dragers van de ziekte te identificeren en te isoleren en te zoeken naar personen met wie ze mogelijk in contact zijn geweest.

Deze 3.000 reservisten zijn een aanvulling op de 3.000 reservisten die Gantz op 2 augustus had goedgekeurd, bevestigde zijn kantoor.

Op bevel van Gantz zal het leger deze 6.000 reservisten tot 17 september in dienst kunnen houden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!