SodaStream en Hadassah Hospital onthullen innovatief beademingsapparaat

Het Stream02 beademingsapparaat. Foto SodaStream

De in Israël gevestigde producent van bruiswater SodaStream en het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis in Jeruzalem maken bekend dat ze samen een nieuw innovatief beademingsapparaat hebben ontwikkeld om te voorzien aan de kritieke behoefte aan ademhalingstoestellen in ziekenhuizen en zorginstellingen vanwege de COVID-19-pandemie.

StreamO2 is geïnspireerd op de technologie van de fabrikant van koolzuurhoudende bruiswatertoestellen en zal ademhalingsondersteuning bieden aan patiënten met milde tot matige verschijnselen van COVID-19.

Hierdoor kunnen meer mechanische ademhalingstoestellen worden vrijgemaakt voor patiënten die door het coronavirus in een ernstige toestand verkeren. Het apparaat is goedgekeurd door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en er is al een klinische proef gestart op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis in Jeruzalem.

De innovatie is bedoeld om COVID-19-patiënten te behandelen die in ademnood verkeren maar toch nog zelfstandig kunnen ademen. Afhankelijk van de situatie van de patiënt kan het apparaat verschillende zuurstofniveaus bieden.

Studies hebben aangetoond dat dit type zuurstofapparaat in sommige gevallen verergering en intubatie (invasieve ademhalingsondersteuning) kan voorkomen en de daaraan verbonden risico’s en complicaties.

Na het uitbreken van de coronavirus pandemie nam Dr. Akiva Nachshon, een senior arts op de intensive care afdeling van het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis, contact op met Avi Cohen, hoofd van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van SodaStream. Samen stelden ze een speciaal team samen van SodaStream ontwikkelingsingenieurs.

Vanwege de dringende noodzaak voor het product kreeg het team een ​​versnelde goedkeuring van de Clinical Trials Unit van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en is het de klinische proef bij 40 patiënten gestart.

“We realiseerden ons dat er een acuut tekort was aan niet-invasieve ademhalinghulpmiddelen om COVID-19-patiënten te behandelen. Nadat we hadden erkend dat de industrie de wens had om deze crisis het hoofd te bieden, probeerden we buiten de gebaande paden te denken”, legde Dr. Nachshon uit.

Eén gesprek met SodaStream Head of R&D was genoeg om dingen op gang te brengen. Op dezelfde dag hadden we al een schets, en vanaf dat moment vorderde het project ongelooflijk snel. Onze visie is om elke patiënt die ademhalingshulp nodig heeft te kunnen helpen, aangezien deze behandeling onnodige invasieve ingrepen kan voorkomen.”

“De machine voor nasale ademhalingstherapie die is ontwikkeld door het gezamenlijke team van artsen van Hadassah en SodaStream-ingenieurs kan een perfecte levensreddende oplossing zijn”, legt Avi Cohen, hoofd van onderzoek en ontwikkeling bij SodaStream, uit.

“Het voordeel van onze ontwikkeling is het vermogen om het in grote hoeveelheden te repliceren voor patiënten die lijden aan ademnood in Israël en over de hele wereld”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)