Tel Aviv verwijdert beroemde muurschildering

‘Peeping Tom’

De beroemde muurschildering ‘Peeping Toms’ op Metzitzim beach, waarop twee mannen te zien zijn die door de ramen van een kleedkamer naar vrouwen kijken, is door de gemeente Tel Aviv verwijderd.

De uit het jaar 2000 daterende muurschildering van straatkunstenaar Rami Meiri is een eerbetoon aan een film uit 1972, ‘Peeping Toms’ of ‘Metzitzim’ in het Hebreeuws, die een cultfilm is geworden ondanks het feit dat de film als zeer vernederend tegenover vrouwen wordt gezien.

De film werd voor het grootste gedeelte op Metzitzim beach opgenomen. Het strand is vernoemd naar de film. Daarvoor heette het Sheraton Beach.

“Als reactie op klachten hebben we de muurschildering gewist waarop tienerjongens in de kleedkamer van de vrouwen gluren”, tweette de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, zondagochtend.

“Vrijheid van meningsuiting en kunst zijn belangrijke waarden in onze stad, maar niettemin, aangezien de tekening wordt gezien als acceptatie van een moreel verkeerde en criminele daad, werd besloten deze te verwijderen”, zei Huldai.

Voorkomend dat de handeling ‘het verleden uitwist’, wierp Huldai tegen dat het ‘een duidelijke boodschap aan de volgende generaties uitdrukt’.

De kunstenaar, Meiri, beschreef zijn creatie als een humoristische kijk op de cultuur die in de jaren zeventig op het strand van Tel Aviv bestond.

“Het beschrijft een periode die deel uitmaakt van de erfenis van het strand. Een periode die gelukkig voorbij is, maar velen beschouwen het als een centraal onderdeel van het verleden, ”vertelde hij eind vorige maand aan de krant Haaretz.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)