Tientallen coronavirus slachtoffers in bejaardentehuizen niet in telling opgenomen

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Foto GPO

Terwijl later op donderdag het coronavirus kabinet bij elkaar komt om de plannen van professor Gamzu voor de Hoge Feestdagen aan te horen, heeft het ministerie van Volksgezondheid woensdag toegegeven dat er een fout is gemaakt waardoor tenminste 53 mensen die in bejaardentehuizen in Israël aan het virus zijn overleden, niet in de telling zijn opgenomen.

Het aantal personen dat in Israël aan het coronavirus is bezweken is daardoor hoger dan wat eerder werd gedacht en nu vastgesteld op 779.

Woensdag zijn er volgens het ministerie 1298 nieuwe besmettingen in Israël vastgesteld, waarvan 398 patiënten in ernstige toestand verkeren met 118 van hen aangesloten aan beademingsapparatuur.

Er werden 27.911 mensen getest op het coronavirus, waarbij de test bij 6,1% een positieve uitslag gaf.

Het ministerie van Volksgezondheid moest woensdag toegeven dat tenminste 53 aan het virus overleden mensen in bejaardentehuizen, in de maanden juli en augustus, niet waren meegeteld in het aantal slachtoffers van het virus.

“Een ernstige zaak”, zoals de minister van Volksgezondheid het noemde en heeft opdracht gegeven dat dit soort fouten niet meer mogen voorkomen.

De directeur-generaal van het ministerie, prof.dr. Chezy Levy maakte bekend dat “meldingen van dodelijke slachtoffers bij geriatrische instellingen tot dusver een ander rapportagesysteem hadden doorlopen dan andere sterfgevallen, maar dat dit van nu af aan niet meer zal gebeuren”.

De bekendmaking komt op het moment dat bekend werd dat de coronavirus tsaar, professor Gamzu, met zijn adviseurs een plan heeft opgesteld om tijdens de Hoge Feestdagen het land af te sluiten, tenzij er tegen die tijd sprake is van een grote daling van het aantal besmettingen

Ondertussen is bekend geworden dat minstens 21.000 buitenlanders, voornamelijk Amerikaanse yeshiva-studenten de komende weken het land mogen binnenkomen, ondanks de negatieve adviezen vanwege het hoge risico van nieuwe extra besmettingen.

Deze toestemming wordt gezien als een politieke keuze van premier Netanyahu om de steun van de ultraorthodoxe partijen binnen zijn rechtse blok niet te verliezen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!