Ultraorthodoxe partijen steunen Benny Gantz in begrotingscrisis

Premier Benjamin Netanyahu (midden), minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (rechts) en de minister van Wonen Yaakov Litzman (links) tijdens een conferentie in Lod op 20 november 2016. Fot Kobi Gideon / GPO

De spanningen binnen de de regeringscoalitie van premier Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz lopen op, nu Netanyahu zich niet wil houden aan het afgesproken begrotingsbudget voor twee jaar. De ultraorthodoxe partijen hebben Netanyahu laten weten dat als hij nieuwe nieuwe verkiezingen uitschrijft zij hem niet zullen steunen.

Op 25 augustus moet de regering een begrotingsbudget presenteren. Mocht dit niet gebeuren dan volgt automatisch de ontbinding van de Knesset en moeten er nieuwe verkiezingen in Israël worden gehouden.

Benny Gantz zegt zich te willen houden aan het in het regeringsakkoord afgesproken budget voor twee jaar, terwijl Netanyahu zegt een budget voor maximaal een jaar te willen.

Hij komt met allerlei excuses om zijn gelijk te krijgen, die door Gantz, en nu ook de ultraorthodoxe partijen niet worden geaccepteerd.

Voor Gantz is het een principekwestie. Ten eerste is het belangrijk om het coalitieakkoord aan te houden, want als Netanyahu zich niet aan de afspraken houdt kan Gantz het premierschap vergeten. Ten tweede is een tweejarig budget noodzakelijk zodat de regering weet welke bestedingen er de komende twee jaar kunnen worden gedaan.

In een interview met Ynet zei Gantz dinsdagochtend niet te geloven dat een tweejaarlijks budget zou leiden tot ernstige financiële bezuinigingen zoals Netanyahu betoogt.

“Het is allemaal nep. We moeten een goed financieel plan introduceren voor het welzijn van het Israëlische publiek”, vertelde Gantz tijdens een interview in de Ynet-studio. ‘Het is allemaal een sprookje, we hebben één budget nodig, een stabiel budget dat rekening houdt met de financiële onzekerheid van het land. We kunnen dit doen, het zijn maar vijf kwartalen”.

Gantz sprak ook over de mogelijkheid dat de begrotingscrisis tot nieuwe verkiezingen zou leiden.

‘Wie zich niet houdt aan de pas drie maanden geleden ondertekende overeenkomst, zal later uitleg moeten geven over wat er is gebeurd’, zei de centristische leider.

“De ultraorthodoxe partijen zijn ook verantwoordelijk voor het nakomen van de overeenkomst.”

De voormalige IDF-chef zei ook dat zijn relaties met de ultraorthodoxe partijen goed waren en dat ze naar een stabiele regeling streven.

Dat valt ook af te leiden uit de woorden van Shas en Verenigd Thora Jodendom, twee van de drie partijen waarmee Netanyahu het rechtse blok heeft gevormd.

Beide partijen lieten in een verklaring weten dat “als Netanyahu weigert een compromis te sluiten, de partijen zullen weigeren de premier publiekelijk te steunen”, zoals ze hebben gedaan bij de recente verkiezingen.

Ook zullen ze zullen geen toezeggingen doen om Netanyahu als premier te steunen na eventuele nieuwe verkiezingen, waardoor hem mogelijk de noodzakelijke steun van 61 wetgevers wordt ontzegd.

Ook lieten de beide ultraorthodoxe partijen weten Gantz te steunen wat het tweejarig budget betreft, waar zij tijdens de coalitieonderhandelingen ook mee akkoord zijn gegaan.

Algemeen wordt aangenomen dat Netanyahu bij zijn eis van een budget voor een jaar blijft om zichzelf de mogelijkheid te geven de regering te ontbinden – de enige optie die volgens zijn complexe en ingewikkelde deal met Gantz, die ook plaatsvervangend premier is, hem in staat stelt nieuwe verkiezingen uit te schrijven zonder dat Gantz in de tussentijd automatisch premier wordt.

Voor Netanyahu telt namelijk maar een ding, en dat is te zorgen dat zijn Likud partij het ministerie van Justitie weer in handen krijgt waardoor hij rechters van het Hooggerechtshof kan vervangen en het justitiële apparaat kan reorganiseren waardoor de huidige openbare aanklagers aan de kant worden gezet en vervangen worden met aanhangers van Netanyahu.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)