Van El Al piloot naar Hightech

Satv Nemirovsky in zijn nieuwe baan. Foto Stav

Toen COVID-19 toesloeg stopte El AL met vliegen en stuurde zijn piloten met onbetaald verlof. Geconfronteerd met een dergelijke drastische verandering, schakelden sommige piloten over op het besturen van bussen en anderen op landbouw. Voor voormalig IAF-straaljagerpiloot en El Al officier Stav Nemirovsky was de pandemie een kans om over te schakelen naar een carrièrepad dat hij altijd al had willen proberen: Hightech.

Half maart, na vierenhalf jaar te hebben gevlogen als piloot voor de Israëlische nationale luchtvaartmaatschappij El Al en een 10-jarige carrière bij de Israëlische luchtmacht, werd de 34-jarige Stav Nemirovsky, net als zoveel andere Israëliërs, met onbetaald verlof gestuurd.

Nemirovsky ging onmiddellijk op zoek naar werk. “Ik wilde niet wachten om te zien hoe de dingen zouden lopen,” zei hij tegen Calcalist. “Zodra ik op onbetaald verlof werd gestuurd, begon ik te zoeken”, zei hij.

“Ik was op zoek naar andere vluchtgerelateerde banen maar naar andere mogelijkheden op terreinen waar ik minder bekend mee was, overal waar ik kon doorgroeien en ontwikkelen en leren.”

De meeste banen waar Nemirovsky naar keek, waren in de hightech. “Ik was niet van plan om ineens boer te worden of buschauffeur zoals een aantal van mijn collega’s heeft gedaan”, zei hij. “Ik was op zoek naar een veld waaraan ik me snel kon aanpassen”, voegde hij eraan toe.

Enkele van de voordelen van werken in de hightech zijn volgens Nemirovsky flexibiliteit en de mogelijkheid om op afstand te werken.

Satv Nemirovsky als El AL piloot. Foto Stav

Op de vraag of hij het vliegen mist, zei hij dat hij nog steeds de lucht in gaat als vliegschooltrainer bij de luchtmacht, maar hij mist wel de reizen naar het buitenland als piloot.

Hoewel Nemirovsky in zijn eentje programmeren had gestudeerd, was dit niet wat hem een ​​baan op de professionele dienstenafdeling van het Israëlische cyberbeveiligings bedrijf Guardicore bezorgde. Nemirovsky werd in contact gebracht met Guardicore, waar wereldwijd 190 mensen werken, door een organisatie die veteranen van de luchtmacht in contact brengt met hightechbedrijven.

“Het enige dat de programmeerstudies me hebben gegeven, is dat ik niet bang word als ik een klein stukje code zie”, zei hij. “Toen ik voor het eerst voor het bedrijf begon te werken, realiseerde ik me hoe groot en diep de hightech wereld was en dat het een reeks beroepen omvat met veel mogelijke richtingen voor persoonlijke groei.”

Op zoek naar een hightech baan zonder relevante ervaring te midden van de coronavirus crisis was natuurlijk een uitdaging. “Ik ben relatief jong en mijn sociaaleconomische achtergrond is prima, dus ik zou niet op straat belanden”, zei Nemirovsky, “maar toch had ik op een bepaald moment tijdens het zoeken naar een baan het gevoel dat het beter was een vogel in de hand te houden dan een tros vogels in het bos.”

Volgens Nemirovsky heeft zijn ervaring als piloot bijgedragen aan zijn succes bij het verkrijgen van de baan. ‘Bij de luchtmacht vlieg je niet alleen met straaljagers’, zei hij, ‘heb je meestal te maken met mensen, met projectmanagement en met matrixmanagement. Mijn ervaring is dat wat het meest bijdraagt ​​aan iemands vermogen om met ontberingen om te gaan, het werken volgens een deadline aan enorme projecten en ik denk dat dit me heeft geholpen om de baan te krijgen. “

‘Bovendien’, zei Nemirovsky, ‘is een van de leidinggevenden van het bedrijf een veteraan van de luchtmacht en u kunt dit feit niet negeren.’ Dit betekende dat er iemand was die het bedrijf pushte om hem een ​​kans te geven, hem taken te geven en te zien hoe goed hij ze afhandelt, zei hij, hoewel hij benadrukte dat hij dezelfde test- en wervingsprocessen onderging als alle andere werknemers.

Nemirovsky’s huidige rol als professional services engineer bij het bedrijf is voornamelijk technisch en niet zo glamoureus als in de cockpit. Hij plaatste het qua gemak in het midden tussen zijn tijd bij de luchtmacht en bij El AL.

“In deze periode kan te kieskeurig zijn je in een moeilijke situatie brengen”, zei hij. “Dit is geen management rol, maar die rol zal komen”, zei hij. “Aan het eind van de dag is dit zo anders dan alles wat ik ooit heb gedaan, dat ik door te werken de ervaring moet opdoen. Als het bedrijf niet bereid zou zijn geweest om deze sprong in het diepe met mij te maken, zou ik niet eens in de branche kunnen komen. Je kunt deze dingen niet alleen leren op jezelf en je wordt geen manager door gewoon een universitaire les te volgen,” aldus Nemirovsky.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)