‘Heus, ik onderschat het virus niet’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

“Wij zijn klaar met het virus maar het virus is nog niet klaar met ons,” snurken radio en televisie een paar keer per dag. Die tekst maakt me huiverig, lacherig en boos tegelijk. Vooral boos. Welke noednik verzint zo’n idiote tekst? Zou er bij de overheid nou iemand zijn die werkelijk gelooft dat dat rare tekstje corona bedwingt?

Malheur bestrijden met een zinnetje, was het maar waar. “Wij zijn klaar met onrecht maar onrecht is nog niet klaar met ons.” “Wij zijn klaar met discriminatie maar discriminatie is nog niet klaar met ons.” Vul zelf maar in waar we klaar mee zijn. Persoonlijk kom ik tot een aardig lijstje. Maar helpen doet het echt niet. Net zomin als de knullige manier waarop het virus bestreden wordt. Niet alleen in Nederland, overal ter wereld zitten de regeringen met de handen in het haar.

Heus, ik neem het virus serieus. Tenslotte behoor ik tot de risicogroep Zestig Plus. Wat heet, met mijn 80 (allemachtig!) jaar kun je me beter ‘Honderd Min’ noemen. Maar waar ik onderhand gloeiend de pest van in krijg is dat regeringen wel het virus serieus nemen maar niet de bevolking. Land voor land doet maar wat. In Frankrijk en Duitsland is bijna overal het mondkapje verplicht maar houdt geen mens afstand. Bij ons wil niemand van een mondkapje weten maar is de anderhalve meter heilig verklaard. Boa’s gaan de cafés af met een heuse meetlat om te controleren of de tafeltjes ver genoeg uit elkaar staan. Alsof of er wetenschappelijk is bewezen dat het virus op 150 centimeter je bespringt maar op 130 centimeter rustig blijft slapen. Alles is aanname, niets staat vast. Toch vertellen “deskundigen” ons voortdurend wat we moeten doen en wat we vooral moeten laten.

De media lopen over van het coronanieuws. Het gaat maar door: zoveel ziekenhuisopnames, zoveel mensen op de IC, zoveel mensen zijn besmet, zoveel zijn niet besmet, code geel, oranje, pimpelpaars.

En dat is onzin. 20.000 mensen sterven jaarlijks in Nederland aan de gevolgen van het roken. Ongeveer hetzelfde aantal mensen aan diabetes als gevolg van obesitas. Meer dan vijfduizend mensen sterven jaarlijks aan longontsteking, uiteraard zijn dat meestal ouderen. Het is te lezen bij ons onvolprezen RIVM dat het allemaal prima becijfert. Kort en goed komt het erop neer dat er dus iedere week zo’n 900 mensen sterven aan deze drie nare ziektes. Tel daarbij op al het andere wat een mens kan krijgen en je komt tot angstwekkende aantallen.
De media melden hier bijna nooit iets over. Gelukkig niet, we zouden stapelgek worden. Maar over corona raakt men niet uitgeluld. (excusez le mot)

Het vertrouwen in de overheid wordt bepaald niet vergroot omdat al die deskundigen het ook nog eens een keer hartgrondig met elkaar oneens zijn. Anderhalve meter afstand in Nederland, 2 meter in Zweden en in Israël, 1 meter in Oostenrijk. Waarom wel, waarom niet? Nattevingerwerk, dat is het. Onze eigen minister van Justitie houdt zich niet aan de door hemzelf opgestelde regeltjes. Dat is hem helemaal niet kwalijk te nemen, hij is ook maar een gewoon (en aardig) mens. Wat hem wel kwalijk te nemen valt is zijn slappe excuus. Dezelfde minister bestraft gewone overtreders van de afstandsregel met een hoge boete en zelfs een strafblad. Hou toch op met die onzin. Familiefeestjes met meer dan 6 mensen mogen niet. Zes mag, van zeven wordt je ziek. De overheid bepaalt wie ik in mijn eigen huis ontvang? Kom op zeg, doe eens normaal.

Het virus heeft de wereld op zijn kop gezet. Te vrezen valt dat dat nog wel een tijdje zo blijft. Mijn eerlijke mening is dat gezond verstand beter werkt dan alle overheidsregels bij elkaar. Het virus zal onschadelijker worden, zeker als er een bruikbaar vaccin ontwikkeld is. Maar tot die tijd hebben we vooral behoefte aan nuchter nadenken. Helaas doet niet iedereen dat.

Het is opvallend dat het virus steeds weer in kwaadaardigheid oplaait na religieuze samenkomsten. In dat opzicht hebben vrome Moslims, Christenen en Joden veel met elkaar gemeen. In Israël moeten de volgelingen van een of andere rebbe zo nodig zijn graf bezoeken in Oekraïne. Allemaal samen in het vliegtuig en dan daar lekker samen davvenen, boven op elkaar. “HaSjem beschermt ons wel,” zeggen ze. De moslims tijdens de ramadan verwachtten hetzelfde van Allah, de Christenen van de Lieveheer. Ze hadden het allemaal mis. De grootste besmettingshaarden zijn in Israël de sjoels, bij ons de Moskeeën in de grote steden en de kerken in de dorpen op de Veluwe.

Vind ik dan dat de overheid helemaal niets moet doen? Zijn al die maatregelen overbodig? Natuurlijk niet, pas je je aan, ontsmet je je handen, vermijdt drukke plekken, draag als je dat nuttig lijkt alsjeblieft je mondkapje. Maar verlos ons van het eindeloos geouwehoer op televisie en in de media. De anderhalve meter samenleving is op den duur onhoudbaar. De regels waar de gewone horeca aan zijn onderworpen zijn een zekere weg naar het faillissement.

We worden beheerst door paniek, overdrijving en misinformatie. Vragen over het waarom en hoe, de invloed op het onderwijs, de neergang van de economie, enzovoorts, worden niet beantwoord. Geld wordt in onbegrijpelijke hoeveelheden bijgedrukt. En dat allemaal voor een ziekte die weliswaar voor sommigen en dan vooral ouderen dodelijk kan zijn, maar waar het grootste deel van de bevolking nauwelijks last van heeft.

Corona beïnvloedt ons leven bovenmatig, alle franje die het leven leuk maakt verdwijnt.
lk zou gelukkig worden van een overheid die het gebruik van gezond verstand propageert. Daar ontbreekt het aan en dat ontwricht de hele samenleving.

Heus ik behoor niet tot de wappies die zeggen dat corona ongevaarlijk is. Maar zoals we nu leven kan het niet doorgaan, vaccin of geen vaccin. Ik lees wat ik hierboven schreef nog eens na en realiseer me dat veel mensen het totaal met me oneens zijn. Jammer dan, het is alleen maar mijn mening. Robert Long wist het vijftig jaar geleden al: van leven ga je dood.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)