Netanyahu besluit op laatste moment dat veiligheidsdiensten thuis blijven

De Boeing 737 van El Al die maandag naar de VAE zal vervoeren. Foto El Al

Premier Netanyahu heeft op het laatste moment besloten dat er geen afgevaardigden van het ministerie van Defensie, de Shin Bet en Mossad met de delegatie naar de VAE meegaan. Netanyahu zegt dat dit besluit tot stand is gekomen na overleg met minister van Defensie Gantz en de Amerikaanse delegatie. Reden zou zijn dat de delegaties van Israël en de VAE slechts civiele zaken zullen bespreken.

In een verklaring van het Israëlische regering: “Er is besloten dat de Israëlische delegatie naar de Verenigde Arabische Emiraten, die maandag vertrekt, civiele kwesties zal bespreken. Bijkomende kwesties, waaronder veiligheidskwesties, zullen later worden besproken.”

Volgens de Walla nieuwssite zullen defensieambtenaren, waaronder vertegenwoordigers van veiligheids- en inlichtingendiensten, alsnog binnen de komende twee weken naar de VAE reizen voor afzonderlijke gesprekken over veiligheids gerelateerde onderwerpen als onderdeel van de normalisatie-overeenkomst tussen beide landen.

Het bericht zegt dat het besluit om de besprekingen in twee delen te splitsen, in gezamenlijk overleg tussen Israël, de Verenigde Staten en de VAE is genomen.

Het kantoor van Netanyahu had vorige week nog gezegd dat de besprekingen in Abu Dhabi zich zouden concentreren op een aantal manieren om samenwerking op meerdere gebieden te bevorderen, waaronder veiligheid.

De aankondiging kwam net voor de eerste commerciële vlucht tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, gepland voor maandag, die Amerikaanse en Israëlische delegaties naar Abu Dhabi zal vervoeren nadat de twee landen waren overeengekomen om de betrekkingen te normaliseren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)