Verdachte opgepakt van moord op 2 soldaten in 2010 langs grens Gaza

Maj. Eliraz Peretz, links, en Staff Sgt. Ilan Sviatkovsky, die in maart 2010 omkwam bij een vuurgevecht met terroristen aan de grens met Gaza, op ongedateerde foto’s. Foto ministerie van Buitenlandse Zaken

Israëlische veiligheidstroepen arresteerden vorige maand een verdachte van een aanslag langs de grens met Gaza in 2010 waarbij twee soldaten omkwamen. De Gazaan was naar Israël gekomen om beenmerg te doneren aan zijn broer die in een Israëlisch ziekenhuis wordt behandeld, zei de veiligheidsdienst Shin Bet zondag.

Abdallah Daghmeh, 38, werd zondag in de rechtbank van Beersheba aangeklaagd en beschuldigd van de moord op de twee soldaten, majoor Eliraz Peretz en Staff Sgt. Ilan Sviatkovsky, evenals het leiden van een terroristische organisatie en het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Daghmeh werd op 6 juli aangehouden toen hij Israël binnenkwam via de Erez Crossing tussen Gaza en Israël om beenmerg te doneren aan zijn broer, die een medische behandeling ondergaat in een Israëlisch ziekenhuis. Hij mocht na zijn arrestatie de medische procedure ondergaan en het merg afstaan.

Abdallah Daghmeh. Foto Shin Bet

Op 26 maart 2010 zagen IDF troepen een groep Palestijnse mannen bij het veiligheidshek van Gaza die een bom leken te plaatsen. Toen de soldaten ter plekke kwamen, openden terroristen vanuit Gaza het vuur. Een van de kogels raakte een handgranaat van Peretz, waardoor deze tot ontploffing kwam en hem en Sviatkovsky doodde. Twee andere soldaten raakten gewond.

Volgens de Shin Bet nam Daghmeh deel aan het dodelijke vuurgevecht als lid van de Al-Aqsa Martelaars Brigades.

In een verklaring zei de veiligheidsdienst dat Daghmeh, samen met een ander lid van de groep, Adnan Abu Hani, instemde met een verzoek van de organisatie om een ​​aanval uit te voeren op Israëlische troepen in juli 2008.

De mannen verkenden een gebied langs de grens, in de buurt van land dat eigendom was van Bassem, waar ze de bom konden plaatsen gericht op Israëlische troepen die in het gebied actief waren. Ze vonden een locatie langs het veiligheidshek tussen de Israëlische steden Nirim en Ein Hashlosha. Ze hadden hun plan laten goedkeuren door hun operators in de Al-Aqsa Martelaars Brigades, die hen van de bom moesten voorzien, zei de Shin Bet.

De groep gaf hen uiteindelijk echter geen functionerend bom, dus wendde de cel van Daghmeh zich tot de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep, die hen de bom en wapens gaf, evenals steun van PIJ-agenten, aldus de veiligheidsdienst.

Volgens de Shin Bet gaf Daghmeh Bassem de opdracht om de bom te plaatsen, waardoor het vuurgevecht werd veroorzaakt, waarbij ook ten minste één Palestijnse schutter werd gedood. Vijf maanden later werd Bassem gedood toen hij nog een bom langs de grens met Gaza probeerde om te plaatsen.

“Naast zijn betrokkenheid bij deze aanval, bleek uit het onderzoek dat Abdallah Daghmeh ook een commandopositie bekleedde in de al-Aqsa Martelaars Brigades, betrokken was bij terroristische activiteiten tegen IDF-soldaten en tot zijn arrestatie diende als een agent van de organisatie, ‘zei de Shin Bet.

Majoor Eliraz Peretz verloor in 1998 een broer, Uriel, in Libanon. Hun moeder Miriam Peretz wijdde zich aan het geven van educatieve, inspirerende lezingen voor tieners en soldaten na de dood van haar zonen.

Miriam Peretz ontsteekt de fakkel op Israëls Onafhankelijkheidsdag 2014. Screenshot YouTube

Ze ontving de ‘Israel Prize for Lifetime Achievement and Special Contribution to Society 2018’ voor haar werk en in 2014 stak ze een fakkel aan tijdens de ceremonie op de nationale Onafhankelijkheidsdag.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!