1 op de vijf Israëlische bedrijven gaat door het coronavirus failliet

Werkzoekenden in de rij voor werk. Screenshot YouTube

Uit een nieuw rapport gepubliceerd door het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een op de vijf bedrijven in Israël het jaar 2021 niet zal overleven door het coronavirus.

Het CBS waarschuwde half augustus dat Israël door de lockdown in een diepe recessie is beland, met een daling van het bbp van 28,7% in het tweede kwartaal van 2020.

Het laatste rapport geeft aan wat dat betekent voor bedrijven en werknemers, waar 79% van de bedrijven een sterke omzetdaling heeft gezien.

Deze cijfers hebben een domino-effect gehad op de werkgelegenheid. Ruim 21% van de Israëlische beroepsbevolking zit zonder werk sinds de lockdown in maart, inclusief de mensen die op onbetaald verlof zijn gestuurd.

Bijna een vijfde van degenen die op onbetaald verlof zijn gestuurd vanwege het coronavirus (18,7%), wil niet weer aan het werk vanwege lagere arbeidsvoorwaarden, meldde Israel Hayom eerder.

Toen de virus pandemie begon, lag het werkloosheidspercentage van Israël op slechts 3,9%. Dit schoot echter omhoog tot 27,5% op het hoogtepunt van de crisis.

De cijfers beginnen te dalen, maar het laatste rapport laat zien dat momenteel 850.000 mensen werkloos zijn. Dit aantal zal naar verwachting weer gaan toenemen. De Israëlische Arbeidsdienst voorspelt momenteel dat ongeveer 500.000 van de mensen die op onbetaald verlof zijn gestuurd tegen het eind van dit jaar geen werk zullen hebben,

Deze schatting is drie keer hoger dan de voorspellingen die zijn gedaan vóór de door afsluitingen vanwege het coronavirus en zal waarschijnlijk nog hoger worden door een mogelijke tweede lockdown.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)