Arabische Liga weigert normalisatieovereenkomst te veroordelen

Premier Netanyahu . Screenshot YouTube

De Arabische landen, verenigd in de Arabische Liga, hebben geweigerd gevolg te geven aan een oproep van de Palestijnen om de overeenkomst tussen Israël en de VAE te veroordelen. Ondertussen zei Jared Kushner op woensdag dat Trump’s vredesplan bedoeld is om de twee-staten oplossing te redden.

Tijdens een telefonische persbriefing liet Kushner weten dat het Trump-plan dat in januari van dit jaar werd gepresenteerd nog steeds op tafel ligt.

“Wat we met ons plan deden, was dat we probeerden de tweestatenoplossing te redden, want Israël zou uiteindelijk al het land op de Westelijke Jordaanoever hebben ‘opgegeten’ als we door zouden gaan met de status quo”, aldus Kushner.

Het vredesplan van Trump geeft de Palestijnen een staat met beperkte soevereiniteit in delen van de Westelijke Jordaanoever en Gaza, terwijl Israël alle nederzettingen, de Jordaanvallei, en bijna heel Oostelijk-Jeruzalem kan behouden.

Hoewel Israëlische functionarissen de afgelopen jaren afstand hebben genomen van de tweestatenoplossing, die de basis vormt van eerdere vredesakkoorden, en premier Benjamin Netanyahu de afgelopen jaren campagne heeft gevoerd voor een plan om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, is het opschorten van annexatie een van de belangrijkste voorwaarden van de normalisatieovereenkomst met de VAE.

“Er is nu een situatie waarin de Palestijnen een eigen staat kunnen krijgen, maar de Palestijnen doen waar ze erg goed in zijn”, aldus Kushner, “namelijk uitzoeken hoe ze geen deal kunnen sluiten en de slachtofferkaart spelen, waardoor de situatie voor hen alleen maar erger zal worden”, aldus Kushner.

Dat ook de Arabische landen hun geduld met de Palestijnse leiders beginnen te verliezen bleek woensdag tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga.

Een ​​resolutie die was opgesteld door de Palestijnse Autoriteit om de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te veroordelen, werd niet aangenomen. Een onverwachte terugslag voor de Palestijnen die dagen bezig waren geweest de diverse Arabische leiders achter deze resolutie te krijgen.

“Na een debat van drie uur weigerden sommige Arabische landen om een verklaring op te nemen waarin ze de VAE veroordeelden voor de normalisatieovereenkomst met Israël,” vertelde Muhannad al-Aklouk, vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij de Arabische Liga, aan Ma’an News.

“De discussie over dit punt was serieus en uitgebreid. Maar het leidde niet tot overeenstemming over de door de Palestijnen voorgestelde resolutie,” zei Hussam Zaki, van de Arabische Liga.

Palestijnse functionaris Hussein al-Sheikh noemde het falen van de Arabische Liga om de normaliseringsovereenkomst te veroordelen “de overwinning van geld op waardigheid”.

“De Arabische Liga heeft niets geproduceerd. Het heeft de hele regio iedereen ad nauseum veroordeeld – behalve Israël. Dit is een daverende ineenstorting, het gebruik van ‘nationale soevereiniteit’ om onderdanigheid te rechtvaardigen, ”zei al-Sheikh.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)