Een vader bedenkt nieuw ritueel voor zoon die in dienst gaat

Screenshot video

Er is geen dag zo belangrijk voor Israëliërs dan de dag waarop hun zoon of dochter voor twee of drie jaar het leger ingaat. Het is een belangrijk keerpunt in het leven van een gezin, wanneer ouders de balans opmaken en hun 18-jarige zoon of dochter wegsturen met een bitterzoete mix van trots, zorgen en weemoed.

Dit was ook het geval voor Scott Tobin, een Amerikaanse immigrant, toen hij in maart de tweede van zijn vijf zoons naar het leger bracht. Dit zette hem er toe aan dieper na te denken over al die Israëlische families die hun kinderen naar het leger sturen en hoe ze dat cruciale moment markeren.

‘Je ziet daar het hele land, en je krijgt de kans om de blik op het gezicht van elke ouder te zien’, zei Tobin. “Het is een combinatie van trots en angst en het is wat elke ouder doormaakt als hun kind naar het leger gaat”, vertelde hij de Times of Israel.

Tobin kreeg een idee en wendde zich tot zijn vriend, Rabbijn David Stav, voorzitter van Tzohar, de Israëlische organisatie die religieuze diensten verleent aan joden. De twee stelden uiteindelijk een gebed samen en vroegen Kobi Oz, hoofdvocalist van de band Teapacks het in te zingen.

Het nieuwe gebed legt de nadruk op de openbare dienstverlening aan de staat Israël, biddend voor de veiligheid van de soldaten. Het gebed is vanuit het Hebreeuws vertaald naar onder andere het Amhaars, Arabisch, Frans, Spaans, Russisch en Engels.

Het duurde een aantal maanden om het gebed op te stellen en te herzien, aangezien verschillende Tzohar-rabbijnen en een breder spectrum van religieuze leiders het herzag om er zeker van te zijn dat het cultureel gevoelig was voor een breed scala aan culturele en religieuze groepen.

Tobin wilde het klaar hebben voor een van de belangrijkste dagen van de IDF, begin augustus , waarop veel jongelui aan hun diensttijd beginnen. Sindsdien is er een vloedgolf aan steun, waaronder een dankbrief van president Reuven Rivlin.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)