Eerste overeenkomst met de VAE is getekend; geen annexatie

Het El Al toestel wat dinsdagmiddag weer naar Israël terugvliegt. Foto GPO

Na het ondertekenen van de eerste overeenkomst met de VAE zei Jamal al-Musharakh, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE, tegen Israëlische journalisten, dat “Israël en de VS de Verenigde Arabische Emiraten hebben beloofd dat Jeruzalem geen delen van de Westelijke Jordaanoever zal annexeren, als garantie voor het normaliseren van de betrekkingen tussen de beide landen.

De eerste overeenkomst die dinsdag tussen de VAE en Israël werd ondertekend is op het gebied van bankieren en financiën.

De Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten, het ministerie van Financiën en de relevante financiële toezichthouders in Israël gaan een gezamenlijk Israëlisch-VAE-comité oprichten om de samenwerking op het gebied van financiën en investeringen te bevorderen.

De partijen zullen tevens speciale werkgroepen oprichten om de voorwaarden te scheppen voor gezamenlijke investeringen die voldoen aan internationale normen, ook in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Ondertekening van de overeenkomst. Foto GPO

Terwijl deze overeenkomst werd ondertekend vond er een persconferentie voor Israëlische journalisten in de VAE plaats met Jamal al-Musharakh, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE.

Gevraagd of annexatie de banden tussen de landen in gevaar zou brengen, zei al-Musharakh ” dat een van de voorwaarden voor het aangaan van bilaterale betrekkingen de stopzetting van de annexatie was”.

Al-Musharakh zei dat hij “de verzekering van de belangrijkste leiders in de VS en Israël heeft gekregen dat een dergelijke stap niet zal plaatsvinden”.

Wat de kwestie van Palestijnse soevereiniteit betreft gebruikte een woord dat in het Arabisch ‘stoppen of uitstellen’ betekent. In Amerikaanse verklaringen over de kwestie wordt het woord “opschorten” gebruikt.

De VAE “blijft bij de Arabische consensus en resoluties met betrekking tot de Palestijnen”, zei hij. “We hebben ons nog geen centimeter van onze positie teruggetrokken.”

“Normalisatie met Israël komt de hele regio ten goede komt, inclusief de Palestijnen”, ze Al-Musharakh op de luchthaven van Abu Dhabi voor het vertrek van de Israëlische delegatie naar Tel Aviv.

De El AL vlucht LY 972 (landnummer Israël) vertrekt dinsdagmiddag naar Tel Aviv en zal dan opnieuw over Saudi Arabië vliegen. Het vliegtuig zal rond 18.00 uur Israëlische tijd op Ben Gurion Airport landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!