Nieuw Joods museum in Frankfurt belicht oorsprong Anne Frank

Mirjam Wenzel is de directeur van het nieuwe Joods Museum van Frankfurt, 25 augustus 2020. Foto Cnaan Liphshiz

Hoewel geboren in Frankfurt wordt Anne Frank vooral geassocieerd met Amsterdam waar ze zich met haar familie tijdens de Holocaust schuilhield en haar beroemde dagboeken schreef.

Een nieuw Joods museum in het hart van Frankfurt wil daar verandering in brengen en de banden van de familie Frank met de stad laten zien die ze in 1933 verlieten om naar Amsterdam te vluchten. Anne Frank was toen 4 jaar oud.

Het Frank Family Center zal een sleutelelement vormen binnen de kerntentoonstelling van het Joods Museum van Frankfurt, dat naar verwachting op 21 oktober voor het publiek zal worden geopend. Het centrum bevat voorwerpen van de familie Frank die nooit openbaar tentoongesteld zijn, waaronder zilverwerk, porselein en kunstwerken die overlevende familieleden in Bazel, Zwitserland, gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben bewaard.

“In zekere zin hielden ze het familie-erfgoed levend”, vertelde Mirjam Wenzel, de museumdirecteur, afgelopen dinsdag tijdens een media-evenement aan de Jewish Telegraphic Agency.. “Ze probeerden bepaalde tradities in leven te houden van toen ze hier woonden en bezaten een enorm huis en een privébank.”

Wenzel zei dat ze vooral ontroerd was door hoe goed voor het bestek werd gezorgd.

‘Het is nog steeds erg schoon’, zei ze.

De familie Frank behoorden tot duizenden Duitse joden die hun geboorteland ontvluchtten toen de nazi’s aan de macht kwamen. Net als de familie Frank werden er uiteindelijk velen gedood toen de nazi’s een groot deel van Europa veroverden.

Het is vanuit marketingperspectief zeker zinvol om de connectie van de Franks met Frankfurt te benadrukken. Anne, die als tiener samen met haar moeder en zus werd vermoord nadat de schuilplaats van het gezin in 1944 werd ontdekt, is waarschijnlijk ‘s werelds bekendste Holocaustslachtoffer. Haar dagboek werd uitgegeven door haar vader en gepubliceerd in 1947. Het boek werd een bestseller, vertaald in tientallen talen en talloze malen aangepast voor films, opera’s en musicals.

Maar volgens Wenzel vertellen de artefacten in het Frank-centrum een ​​belangrijk en vaak over het hoofd gezien deel van het verhaal – niet alleen van Anne Frank, maar ook van het Duitse Jodendom. Voor haar illustreren de items alles wat de Franken door de Holocaust hebben verloren.

Een voorbeeld van zo’n item is een 19e-eeuws porseleinen servies met een inscriptie ter herdenking van het huwelijk van Anne’s overgrootmoeder, Cornelia Stern. Cornelia’s dochter, Alice Stern, vluchtte in 1933 uit Frankfurt naar Zwitserland, waar ze tot haar dood in 1953 veel familiestukken bewaarde.

Het nieuwe museum, dat vijf jaar in de maak is en grotendeels werd gefinancierd door de gemeente Frankfurt heeft meer dan 21.000 vierkante meter aan ruimte en kan dagelijks duizenden bezoekers verwelkomen.

De opening is de eerste van meerdere evenementen waarmee 1700 jaar Joods leven in Duitsland gevierd wordt. De evenementen worden gefinancierd door de overheid en gecoördineerd door een vereniging genaamd 321-2021.

De viering komt te midden van een van de meest uitdagende tijden voor het Duitse Jodendom sinds de Tweede Wereldoorlog, met toenemend geweld vanuit de islamitische gemeenschap en extreemrechts antisemitisme.

Vorig jaar probeerde een extreemrechtse schutter in een synagoge in te breken in Halle op Yom Kippur, waarbij hij twee mensen in de buurt vermoordde nadat hij er niet in slaagde het gebouw binnen te komen. In de afgelopen jaren zijn in Duitsland ook meerdere gevallen van antisemitisch geweld door mensen met een moslimachtergrond gemeld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!