Nederland financiert Palestijnse anti-Israël organisatie in Gaza

Kamal El-Sharafi, voorzitter van Al Mezan met jongeren leden van de terreurgroep PFLP. Foto via NGO Monitor<br />

Onderzoek van NGO Monitor heeft aangetoond dat de Nederlandse regering een anti-Israël organisatie gevestigd in Gaza financiert die zich onder andere bezig houdt met petities om internationale arrestatiebevelen te doen uitgaan tegen Israëlische functionarissen wegens vermeende ‘oorlogsmisdaden’.

Volgens haar website is het Al Mezan Center for Human Rights een “onafhankelijke, onpartijdige, niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie gevestigd in de Gazastrook” die “een vrije en soevereine Palestijnse samenleving nastreeft waarin alle vrouwen, mannen en kinderen genieten van de voordelen van sociale rechtvaardigheid, mensenrechten, de verdienste van de rechtsstaat en goed bestuur en gelijkheid.”

Maar in de praktijk blijkt dat Al Mezan zich vooral bezighoudt met pogingen internationale arrestatiebevelen tegen Israëlische functionarissen wegens vermeende ‘oorlogsmisdaden’ te verkrijgen.

Zo heeft Al Mezan talloze documenten ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC) met het verzoek om onderzoek en vervolging van Israëlische functionarissen. Tijdens de Gaza-oorlog van 2014 voorzag Al Mezan het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN van statistieken over slachtoffers waarin gedode strijders en leden van terreurgroepen werden geïdentificeerd als burgers.

Al-Mezan-conferentie over het ICC met sprekers van Hamas en de Islamitische Jihad. Foto via NGO Monitor

Daarnaast blijkt ook uit het onderzoek dat Al Mezan nauwe banden met Hamas en de Palestijnse terreurorganisatie PFLP onderhoudt.

Ondanks het feit dat Al Mezan geen jaarlijkse inkomsten of financieringsbedragen publiceert betalen prominente donoren jaarlijks aanzienlijke bedragen aan Al Mezan.

Belangrijke donoren van Al Mezan zijn:

De Nederlandse regering heeft in al haar gulheid in de jaren 2018 en 2019 € 202.055 aan deze anti Israël organisatie overgemaakt een ook voor dit jaar staat er weer een soortgelijk bedrag klaar, aldus NGO monitor.

Ondanks vele verzoeken van NGO Monitor aan de Nederlandse regering om in Den Haag een toelichting te geven en bewijsmateriaal te overhandigen, zijn deze verzoeken tot niu toe onbeantwoord gebleven. Dit zou kunnen worden uitgelegd dat de Nederlandse regering liever deze betalingen onder tafel houdt en niet wil dat ze in het daglicht komen.

Hoewel Al-Mezan beweert dat het de mensenrechten wil bevorderen behoren tot de leden functionarissen en medewerkers van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en Hamas – beide door de VS en de EU erkent als terroristische organisaties die alles behalve bevorderlijk voor de mensenrechten zijn.

Penningmeester Hattem al Attar met leden van de terreurgroep PFLP. Foto via NGO Monitor

Daarnaast spreken Al-Mezan-functionarissen en bestuursleden vaak op PFLP-evenementen en hebben velen materiaal op hun sociale media-accounts gepost waarin terreurgroepen worden verheerlijkt en antisemitische beelden en retoriek wordt gebruikt.

Al eerder hebben wij hier melding gemaakt van grote bedragen die door de Nederlandse regering aan allerlei, aan terreur gelinkte zogenaamde humanitaire Palestijnse organisaties worden overgemaakt.

Lees bijvoorbeeld hier “Nederland financiert talloze Palestijnse NGO’s die banden hebben met terreurorganisaties”.

En hier kunt u lezen hoe een terrorist die volgens Nederland werkzaam was bij een Palestijnse humanitaire organisatie de 17-jarige Rhina Sherb vermoorde, terwijl zijn salaris door Nederland werd betaald.

In de podcast van Joop Soesan werd het onderzoek besproken met Shaul Marks , de man bij NGO Monitor het onderzoek heeft geleid.

Het hele rapport van NGO Monitor is hier te lezen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)