Gemiddeld test 14,3% positief op het coronavirus, lockdown mogelijk 6 – 8 weken

Yehsiva studenten in Bnei Brak zonder mondkapje. Screenshot Twitter

Het percentage positief geteste personen in Israël staat inmiddels op 14,3%, echter in ultraorthodoxe gebieden is dat meer dan tweemaal zo hoog. Tijdens Jom Kippoer stierven 19 coronapatiënten.

De stijging van het aantal nieuwe coronapatiënten blijft door gaan in Israël. Over de afgelopen 24 uur kwamen er 3426 nieuwe gevallen bij, hoewel minder dan de vorige dagen toen er dagelijks rond de 8000 nieuwe coronabesmettingen werden geteld. Volgens het ministerie van Volksgezondheid werden er de helft minder tests uitgevoerd vanwege Jom Kippoer, ruim 25000 mensen werden getest waarvan de resultaten bij 14,3% positief waren.

Het aantal patiënten wat aan het virus is overleden blijft toenemen, alleen al tijdens Jom Kippoer stierven 19 mensen aan het coronavirus waardoor het aantal doden nu op 1507 staat.

Er liggen ruim 1500 mensen met het coronavirus in ziekenhuizen verspreid over Israël, 779 van hen verkeren in ernstige toestand waarvan er 208 aan de beademing liggen.

Premier Netanyahu deelde mee dat er wordt gewerkt aan een plan om vanaf donderdag 1500 ernstige coronapatiënten te kunnen opnemen, op dit moment is de maximum IC capaciteit 800 patiënten.

Ook een 9-jarige meisje en een jonge vrouw van 19 jaar moeten worden beademt, 66.566 mensen zijn op dit moment besmet met het coronavirus.

Onder verwijzing naar gegevens van het ministerie van Volksgezondheid meldde Ynet nieuws dat de positieve testpercentages veel hoger waren in vijf grotendeels ultraorthodoxe steden, namelijk 32,53% in de afgelopen week in Beitar Illit, 31,27% in Elad, 27,91% in Bnei Brak, 26,42% in Modiin Illit en 23,04% in Beit Shemesh.

Uit beelden op Twitter bleek dat, ondanks het verbod om verder dan 1 km van je huis te reizen, duizenden ultraorthodoxen Joden Jom Kippoer bij familie elders in het land hebben doorgebracht.

Na afloop van de Heiligste Dag in de Joodse kalender gingen de meesten van hen per bus terug naar hun respectievelijke woonplaatsen.

Uitbeelden op social media blijkt dat de meesten van hen geen mondkapje dragen of voldoende afstand houden.

Uit andere beelden op social media bleken yeshivan studenten in Bnei Brak na afloop van Jom Kippoer te dansen op straat zonder dat er mondkapjes werden gedragen of voldoende afstand werd gehouden.

In totaal 14 yeshiva’s met honderden studenten blijken inmiddels hotspots van het coronavirus te zijn geworden waardoor de studenten de gebouwen niet meer mogen verlaten.

Inmiddels heeft premier Netanyahu laten weten dar de huidige lockdown mogelijk strenger gaat worden en weleens 6 – 8 weken kan gaan duren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)