Georganiseerd sporten verbetert de mentale veerkracht

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv melden dat een uit nieuwe studie blijkt dat georganiseerde lichaamsbeweging en deelname aan sportprogramma’s – zelfs via videoplatforms zoals Zoom, de psychologische veerkracht van jongeren kunnen helpen verbeteren.

Tijdens een gezamenlijke conferentie van de Schools of Public Health Organization, de Israel Association of Public Health Physicians en de Sports Physicians Association werden de resultaten van de studie gepresenteerd.

Hoofdauteur Dr. Shahar Lev-Ari uit, hoofd van de afdeling gezondheidsbevordering aan de Universiteit van Tel Aviv, legt uit dat “het onderzoek naar 473 adolescenten keek tijdens de Israëlische Covid-19-lockdown eerder dit jaar en dat de onderzoekers twee groepen vergeleken: “Adolescenten die bleven oefenen in een online groepscontext, en hun leeftijdsgenoten die alleen trainden”.

De resultaten: jongeren die sportprogramma’s voortzetten via een online format, oefenden meer en vertoonden meer veerkracht en zelfrespect en maken zich minder zorgen over de pandemie.

Tieners “die via internet bleven deelnemen aan hun sportprogramma’s oefenden ook meer, 242 minuten oefenen per week versus slechts 191 minuten voor jongeren die alleen trainden”, merkt Lev-Ari op.

Om emotionele veerkracht te meten, gebruikten de onderzoekers een vragenlijst genaamd de Connor-Davidson Resilience Scale. De tieners werd gevraagd te reageren op uitspraken als: “Ik heb de neiging om gemakkelijk terug te komen van ziekte of moeilijkheid” of “Ik wanhoop niet snel als ik faal.”

Net als bij hun fysieke veerkracht “waren de resultaten ondubbelzinnig”, zegt Lev-Ari. “De adolescenten die doorgingen met hun sportprogramma vertoonden een hoger humeur, minder angst voor zichzelf en hun gezin en minder stress – ook al gingen ze door met Zoom.”

Ongeveer 84 procent van de tieners die aan sport deden, zei dat de voortdurende oefensessies hen hielpen met negatieve gevoelens en neerslachtigheid tijdens de lockdown om te gaan, terwijl 55% aangaf dat contact met hun coach een zinvolle bron van ondersteuning was.

De onderzoeksconclusie is bijzonder actueel: aangezien het COVID-19 virus blijft voortwoeden en landen aanvullende lockdowns overwegen, mag de waarde van georganiseerde lichaamsbeweging niet buiten beschouwing worden gelaten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)