VAE topdiplomaat: ‘Palestijnse zaak wordt beter gediend door vrede met Israël’ (video)

Omar Saif Ghobash tijdens het interview.

Terwijl later op dinsdag 700 mensen in het Witte Huis de ondertekening van de normalisatieovereenkomsten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten en Israël en Bahrein, zullen bijwonen, gaf maandag een van de topdiplomaten uit de VAE een interview tijdens live-stream over de toekomstige banden met Israël, het enthousiasme van jongeren uit de Emiraten en hoe de overeenkomst de Palestijnen zal helpen. Israëls minister van Buitenlandse Zaken gaf ondertussen een interview met de krant krant al-Ittihad uit Abu Dhabi.

Omar Saif Ghobash, assistent-minister voor cultuur en publieke diplomatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE, zei dat “Abu Dhabi in staat zou zijn om Jeruzalem te beïnvloeden als partner in de Palestijnse kwestie, in plaats van aan de zijlijn te blijven staan”.

Tijdens een live interview met de krant The National zei hij dat “onze vrede met Israël zal de Palestijnse zaak dienen op een manier die we vandaag niet kunnen voorspellen”.

“We zullen de Palestijnse zaak beter kunnen dienen door een directe relatie met Israël te hebben en daardoor economische en commerciële banden met de Israëliërs te onderhouden, dan door buiten de tent te staan ​​en te wachten tot de geschiedenis zijn beloop neemt”, voegde hij eraan toe.

Ghobash zei dat zijn land ook uitkijkt naar gesprekken met de Arabische bevolking van Israël, “om erachter te komen wat hun ervaring is. Hoe staan ​​ze tegenover de kwestie van vrede. Hoe zien ze de kwestie van het jodendom en Israël?

“Er zijn heel veel Palestijnse stemmen die gehoord moeten worden. Dat zal met de tijd komen als we eenmaal een ambassade hebben, als we daar eenmaal aanwezig zijn, en als er ook Palestijnse Israëliërs naar de VAE komen. Het wordt een heel, heel boeiende en opwindende tijd, ”zei hij.

“Ik heb altijd al uitgekeken naar de komst van volledige betrekkingen met de Joodse staat, en misschien is dit, zoals veel emiraten en veel Arabieren uit de Golf, iets waarover ik me altijd heb afgevraagd, maar waar ik nooit echt over heb kunnen spreken,” voegde hij er aan toe.

Hij zei dat het voelde alsof er “een enorm taboe” was verwijderd “van de manier waarop we naar de Arabische wereld en ook naar onszelf kunnen kijken.”

Ghobash zei dat hij verrast was door het grote aantal, met name jongere mensen in de Emiraten, die hem hadden verteld ‘hoe opgewonden en geïnteresseerd ze zijn in Israël, hoe ze willen leren over de mensen en de taal en hoe ze dat willen reis daarheen.”

Israëls minister van Buitenlandse Zaken heeft in een interview met de krant al-Ittihad uit Abu Dhabi gezegd dat “kroonprins Mohammad bin Zayed van de VAE een echte leider is, die zijn zijn volk naar welvaart en succes leidt”.

“We waarderen de visie en pioniersrol van kroonprins en zijn moedige besluit om samen met de wereldleiders in vrede de geschiedenisboeken in te gaan”, zei Ashkenazi.

Ashkenazi riep de Palestijnse leiders op ‘om de realiteit te begrijpen, verantwoordelijkheid te nemen, en een leidersrol te spelen die vergelijkbaar is met die van de VAE en Bahrein, en terug te keren naar de onderhandelingstafel’.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!