Israël drie weken in lockdown; inwoners kwaad op Netanyahu

Premier Netanyahu zondagavond 13 september 2020. Foto GPO

Israël gaat drie weken in lockdown, dat was de boodschap die premier Netanyahu zondagavond op tv presenteerde voor de belangrijkste feestmaand van het jaar, waarin alle belangrijke Joodse feestdagen vallen. Maar de premier zei ook dat de morbiditeit in Israël ‘tot de laagste ter wereld’ behoorde, wat veel Israëliërs kwad maakt, omdat uit cijfers van de John Hopkins Universiteit blijkt dat de morbiditeit per miljoen inwoners in Israël tot de hoogste behoort, zo niet de hoogste is ter wereld.

Met ingang van vrijdag 18 september om 14.00 uur gaat het land op slot, mag je niet verder dan 500 meter van je huis, en zitten op de avond van Rosj Hasjana honderdduizenden alleen, in plaats van met familie en vrienden aan de familietafel.

Winkels, shoppingcentra, restaurants (met uitzondering van bezorgingen), zwembaden, sportscholen etc. alles gaat dicht.

Apotheken, drogisterijen en supermarkten mogen open blijven.

Veel Israëliërs zijn het met de volledige afsluiting niet eens en vragen zich af waarom niet slechts de zogenaamde ‘rode gebieden’ met een hoge besmettingsgraad worden afgesloten, (voornamelijk gebieden met een (ultra)orthodoxe of Arabische bevolking) zoals coronavirus tsaar professor Gamzu had geadviseerd. Nu worden er ook gebieden met een lage of soms helemaal geen besmetting afgesloten.

Velen denken dan ook dat het dreigement van de drie ultraorthodoxe regeringspartijen, om zich uit de regering terug te trekken, Netanyahu gedwongen heeft het plan van professor Gamzu naast zich neer te leggen en het hele land af te sluiten. Dit heeft bij veel Israëliërs kwaad bloed gezet.

Netanyahu begon zijn tv toespraak met te vermelden dat “hij naar Washington gaat om belangrijke overeenkomsten met de VAE en Bahrein te ondertekenen”.

Hij stelde dat er geen andere keus was dan de “hoge prijs” die het publiek moet betalen en de economische pijn veroorzaakt door de lockdown-maatregelen.

Over het algemeen hield hij vol dat de economie ‘het beter deed dan die van andere landen’, waarbij hij opmerkte “dat Israël een van de eerste landen was die in het vroege voorjaar op slot ging en vervolgens zijn economie in mei heropende na de eerste afsluiting”.

Om zijn gelijk aan te tonen presenteerde hij een dia die de daling van het BBP van Israël in het tweede kwartaal van 2020 als minder sterk liet zien dan in landen als de Verenigde Staten en Duitsland, en beloofde financiële compensatie voor degenen die geraakt worden door de nieuwe lockdown.”

Wat hij niet noemde was dat 49% van de bedrijven de beloofde financiële compensatie na de eerste lockdown nog steeds niet geheel of gedeeltelijk heeft ontvangen. Bovendien is er afgezien van Israel, geen enkel ander land wat een tweede volledige lockdown ingaat.

Netanyahu verwierp het idee dat hij had gecapituleerd voor zijn politieke (ultraorthodoxe) bondgenoten.

Het ministerie van Financiën heeft berekend dat de afsluiting zal resulteren in een verlies van 6,5 miljard shekel (1,6 miljard euro) voor de economie. De vorige lockdown in maart en april bracht Israël in een recessie.

Volgens de directeur-generaal van het ministerie van Financiën, zullen door de afsluiting 200.000 mensen zonder werk komen te zitten, naast de ca. 850.000 mensen die sinds de eerste afsluiting werkeloos zijn.

Nu het land tijdens de Joodse feestdagen wordt afgesloten, zullen de gebeden tijdens Rosj Hasjana en Grote Verzoendag op een andere manier worden uitgesproken. Ook de belevenis van deze belangrijke Heilige Dagen zal totaal anders zijn.

Synagoge diensten moeten zo veel mogelijk de open lucht plaatsvinden, waarbij gelovigen in groepjes van 20 worden ingedeeld. In gesloten ruimtes

Indien gebedsdiensten in een gesloten ruimte plaatsvinden moeten in ‘rode gebieden’ bezoekers in capsules van 10 personen worden geplaatst, in groene gebieden zijn capsules tot 25 personen toegestaan.

Het maximaal aantal bezoekers mag niet meer zijn dan 1 persoon per 4 m2.

Gezien het feit dat veel synagoges klein zijn, zullen er dit jaar veel openlucht diensten worden houden.

Veel zelfstandige ondernemers zoals winkeliers en restauranthouders hebben laten weten zich niet aan de gedwongen sluiting te zullen houden, zolang ze niet directe compensatie van de overheid krijgen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)