Netanyahu onderweg naar Washington

Hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, bij aankomst bij het vliegtuig. Screenshot tv

Premier Netanyahu is maandagavond rond 11 uur naar Washington vertrokken voor de ondertekening van de normalisatieovereenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten en mogelijk ook Bahrein. Demonstranten probeerden tevergeefs te voorkomen dat hij Ben Gurion Airport kon bereiken door hun auto’s op de toegangswegen stil te zetten.

“Op weg om vrede te brengen in ruil voor vrede”, tweette hij vlak voordat het vliegtuig vertrok.

De teksten van de overeenkomsten zijn nog niet vrijgegeven, maar de twee Golfstaten zijn overeengekomen om de banden met Israël volledig te normaliseren. De diplomatieke doorbraak werd bemiddeld door de VS e wordt gezien als een dramatische verschuiving in de houding ten opzichte van Israël in delen van de Arabische wereld. De VAE en Bahrein zullen de derde en vierde Arabische vredespartners van Israël zijn, na Egypte in 1979 en Jordanië in 1994.

Netanyahu noemde de reis ‘historisch’ en vertelde de Israëliërs zondagavond in een televisietoespraak dat hij ‘twee vredesovereenkomsten in één maand’ had gesloten, en zei dat ze een economische zegen voor Israël zouden betekenen.

“Dat is altijd goed, maar het is vooral goed tijdens het coronavirus”, zei hij.

Later, toen Netanyahu met zijn vrouw en twee zoons, op de luchthaven Ben Gurion aankwam, weigerde hij een verklaring te geven, zoals normaal gebruikelijk, en gingen hij en zijn vrouw aan boord van het vliegtuig.

Het hoofd van de Mossad, Yossi Cohen, praatte echter wel kort met verslaggevers en zei dat hij “grote opwinding” voelde over de reis en de hoop uitsprak dat andere landen zich bij de VAE en Bahrein zullen voegen om de banden met Israël te normaliseren. ‘We werken eraan,’ zei hij.

De trap naar de vliegtuig was versierd met Israëlische, Amerikaanse, VAE en Bahreinse vlaggen, terwijl het vliegtuig zelf was beschilderd met het woord vrede in het Hebreeuws, Arabisch en Engels.

De VAE en Bahrein zullen bij de ondertekeningsceremonie worden vertegenwoordigd door hun ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Abdullah bin Zayed Al Nahyan en Abdullatif bin Rashid Al Zayani, waardoor velen in Israël zich afvragen waarom de premier met zijn hele gezin naar Washington gaat en niet de minister van Buitenlandse Zaken, Gaby Ashkenazy, heeft gestuurd.

De regering-Trump zou eraan werken om vertegenwoordigers van andere Arabische landen naar de ondertekeningsceremonie te lokken als een teken van stilzwijgende steun voor de normalisatie trend.

Volgens berichten in de Hebreeuwse pers wil het Witte Huis de normalisatieovereenkomsten met Bahrein en de VAE laten volgen met vergelijkbare overeenkomsten met Marokko, Soedan en Oman, waarvan de laatste openlijk de aankondiging van Bahrein van een overeenkomst deze week verwelkomde.

Volgens de Israëlische wet en juridische experts is de ondertekeningsceremonie nog steeds een stap minder dan officiële ratificatie die de handtekening van het kabinet en de Knesset vereist voor officiële vredesverdragen. Maar de steun voor de overeenkomsten is erg hoog in de Knesset en overschrijdt partij grenzen, dus de goedkeuring zal naar verwachting overweldigend zijn.

Demonstranten probeerden de toegang naar het vliegveld te blokkeren door hun auto’s op de toegangswegen stil te zetten en bij de ingangen van het luchthavengebouw te protesteren.

Zij zijn het niet eens dat op het hoogtepunt van de coronavirus crisis de premier het land verlaat. Velen van hen behoorden tot de demonstranten die al twaalf weken tegen Netanyahu protesteren.

Ze droegen spandoeken met de tekst: “Je bent afstandelijk, we zijn het zat” en “Bibi, kom niet terug”.

Netanyahu vliegt met zijn gezin, zijn personeel en verslaggevers in een El Al-vliegtuig, nadat hij plannen om per privévliegtuig te reizen, wegens de grote verontwaardiging die daarover ontstond en het dreigement van de de drie tv kanalen geen verslaggevers naar de VS te sturen, annuleerde. Het kabinet van de premier had aanvankelijk het tweede vliegtuig gecharterd, onder verwijzing naar gezondheidsproblemen te midden van de coronavirus-pandemie, die gevaarlijk is voor ouderen. Netanyahu is 70.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!