3167 coronabesmettingen in Israël

Ongebruikte beademingsapparatuur. Screenshot Channel 12.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er zondag 3167 nieuwe virus besmettingen in Israël bijgekomen. Van de 34.749 geteste personen bleken 9,4% besmet te zijn.

Op dit moment bevinden 5189 patiënten zich in kritieke toestand, waarvan er 144 aan de beademing zijn aangesloten.

Het dodental is inmiddels gestegen tot 1119.

Er zijn op dit moment ruim 40.000 actieve besmettingen in het land, voor het overgrote deel in de (ultra)orthodoxe steden en buurten en de Arabische dorpen.

Channel 122 onthulde zondagavond dat er in Israël duizenden beademingstoestellen staan die niet kunnen worden bediend omdat er onvoldoende personeel is die er mee om kan gaan.

Dit in tegenstelling tot wat vanuit de regering wordt gemeld als argument om tot afsluiting van het land over te gaan voor een periode van drie weken, namelijk “dat de ziekenhuizen de toeloop van patiënten niet aankunnen wegens gebrek aan beademingsapparatuur”.

Dr. Yoav Yehezkeli, een expert in interne geneeskunde en een van de oprichters van het epidemiebehandelingsteam, zei in de uitzending: “Dus kochten ze 5000 beademingsmachines, maar er is niet genoeg medisch personeel om deze machines te bedienen. Er zijn niet genoeg mensen, en de mensen die er zijn , zijn moe en uitgeput na een half jaar coronavirus patiënten behandelen.”

Professor Hagai Levin, voorzitter van de Israel Public Health Physicians Association, zei tijdens de uitzending dat het gezondheidssysteem jarenlang verwaarloost is door de overheid en de meeste ziekenhuizen te weinig bedden hebben om alle patiënten op te vangen.

“Er is geen moeite gedaan om ons gezondheidssysteem te versterken en te verbeteren”, voegde hij er aan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!