Een jaar na de aanslag dwingt het coronavirus Joden in Halle uit de synagoge

Synagige van Halle. Foto Wikipedia

Het coronavirus, en niet de dreiging van antisemitische aanvallen, zal de Joodse gemeenschap van Halle in Duitsland, uit haar synagoge houden tijdens de Hoge Feestdagen in 2020, meldt JTA.

De gemeente zal haar diensten in een grotere door de gemeente ter beschikking gestelde ruimte houden waar bezoekers zich makkelijker aan de regels voor sociale afstand kunnen houden.

“We zijn hier niet blij mee, we zijn liever in onze synagoge, maar dit is de meest praktische oplossing”, zei de voorzitter van de gemeenschap, Max Privorozki, tegen de Jewish Telegraphic Agency.

Er waren afgelopen oktober ongeveer 100 mensen aanwezig toen een antisemitische aanvaller de deur van het gebouw tijdens Jom Kippoer probeerde open te schieten. Hij staat terecht voor de moord op twee mensen in de buurt van de synagoge, die hij doodschoot nadat het hem niet was gelukt om de synagoge binnen te komen.

De ongeveer 500 leden van de joodse gemeenschap van Halle “verheugden zich erop Jom Kipoer en de Hoge Feestdagen in de synagoge door te brengen”, zei Privorozki.

“Er is geen trauma, we komen er elke Shabbat”, voegde hij eraan toe.

Maar onder de noodmaatregelen om sociale afstand te behouden vanwege het coronavirus kan het gebouw nu nog maar 19 mensen huisvesten.

“Ik ga niet kiezen want mijn gemeenteleden willen naar de synagoge. Daarom verhuizen we naar een nieuwe ruimte, omdat we anders geen plek hebben, zei Privorozki.

De gemeenschap heeft de Torah-rol verplaatst naar de alternatieve locatie, die normaal gesproken een capaciteit heeft voor 400 mensen. Nu is er slechts plaats voor 80.

De politie, die vorig jaar bekritiseerd werd omdat ze de synagoge niet beveiligden, zal de beide toegangen van het gemeentelijk gebouw bewaken, zei Privorozki.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)