Minister Litzman neemt ontslag uit protest tegen de lockdown

ex-minister Litzman. Foto GPO

De ultraorthodoxe minister van Huisvesting en Bouw Ya’acov Litzman van de United Torah Judaism-partij, heeft zijn dreigement waargemaakt en heeft aangekondigd dat hij ontslag neemt uit de regeringscoalitie.

Litzman, die weinig populariteit geniet in Israël, schrijft in zijn ontslagbrief dat hij “geloofde dat premier Benjamin Netanyahu vanaf het begin van plan was om tijdens de Joodse feestdagen een volledige lockdown te realiseren uit een gebrek van waardering voor religieuze naleving.”

“Ik waarschuwde voor een lockdown tijdens de vakantiedagen in elk mogelijk vorm en benadrukte dat als er behoefte is aan een volledige lockdown, de regering niet moet wachten tot een toename van de infectie dit tempo bereikt. “Mijn hart ligt bij de duizenden Joden die eenmaal per jaar naar de synagoge komen en dit jaar zal het helemaal niet gebeuren vanwege de lockdown”, aldus Litzman in zijn brief.

Litzman zegt dat hij achteraf gelijk had gekregen, waarbij hij zei dat een sluiting een maand geleden had moeten plaatsvinden en niet tijdens de Joodse feestdagen. “Daarom kan ik niet langer als minister dienen en heb ik besloten ontslag te nemen bij de regering en terug te keren naar de Knesset”, besloot de Litzman.

Via de zogenaamde Noorse wet wordt hij vervangen door de volgende kandidaat op de UTJ-lijst, Eliyahu Baruchi, die automatisch de Knesset zal verlaten wanneer de ontslagbrief van Litzman over 48 uur officieel wordt.

De vraag die iedereen in Israël bezighoudt is of de UJT-partij ook uit de regering stapt, mocht dat het geval zijn dan is de chaos in Israël compleet. Dan verliest het namelijk kabinet haar meerderheid.

Netanyahu reageerde in een verklaring op het ontslag van Litzman, en schreef dat hij Litzman en zijn beslissing respecteert. “We moeten vooruit kijken en de nodige beslissingen nemen die nodig zijn voor Israël tijdens het coronavirus-tijdperk, en dat is wat we zullen doen tijdens deze bijeenkomst”, zei Netanyahu tegen de ministers aan het begin van de kabinetsvergadering.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!