Israëlische startup detecteert bron beroerte in seconden

Foto Viz.ai

Als iemand een beroerte krijgt is snelheid belangrijk. Als in enkele minuten kan worden ontdekt of het om een ​​geblokkeerde slagader, stolsel of breuk gaat die de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeert, zou het dat verschil kunnen betekenen tussen blijvende invaliditeit van de patiënt of het op eigen kracht verlaten van het ziekenhuis.

De in Tel Aviv gevestigde startup voor medische beeldvorming Viz.ai gebruikt kunstmatige intelligentie om de oorzaak van een beroerte in enkele seconden te identificeren. Dit kan een patiënt met een beroerte de kans geven om eerder behandeld te worden en hem of haar te redden van langdurige hersenbeschadiging, handicap en verlamming.

Viz.ai, werd in 2016 opgericht door een wereldwijd team van experts, waaronder Dr. David Golan, een Israëlische statistiek- en AI-expert, en gebruikt AI en deep learning-technologie om CT-scans te analyseren. De technologie detecteert automatisch vroege tekenen van beroertes van grote bloedvaten (LVO) en waarschuwt artsen.

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen plotseling wordt onderbroken. Wanneer een ischemische beroerte optreedt, worden de slagaders naar de hersenen abrupt geblokkeerd, terwijl een hemorragische beroerte optreedt wanneer een bloedvat barst, dit leidt tot bloeding in het hersenweefsel.

Viz-technologie “biedt zorgaanbieders gebruiksvriendelijke, gesynchroniseerde en veilige technologieën en helpt het patiënten om op het juiste moment toegang te krijgen tot de juiste arts”, zegt Andrew Colbert, senior marketingmanager bij Viz. De commerciële producten van het bedrijf zijn gecentreerd rond ischemische en hemorragische beroertes, legde hij aan NoCamels uit. “

“We bieden een app op de telefoon die verbinding maakt met een CT-scanner”, vertelde Colbert aan NoCamels. “Als een patiënt in een ziekenhuis komt en een CT-scan krijgt voor een vermoedelijke beroerte, gaan die beelden naar onze cloud. Als het algoritme detecteert dat er een beroerte is, waarschuwt het het hele zorgteam. Dat is het gesynchroniseerde gedeelte, het vervangt een serieel proces waarbij in wezen een heel lang spel van telefoongesprekken van 10 verschillende oproepen plaatsvond, waarbij iedereen op exact hetzelfde moment moest worden gewaarschuwd.

Het platform detecteert automatisch verdachte LVO’s, met name in de halsslagaders, bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hoofd, de hersenen en het gezicht voeren, en in de middelste hersenslagader die bloed naar de grote hersenen in de hersenen voert.

Patiënten met blokkades in de halsslagader en midden cerebrale slagaders zijn goed voor ongeveer 20 % van het slagvolume en hebben vaak een chirurgische ingreep nodig. Colbert merkt op dat het LVO-product van Viz deze blokkades effectief kan detecteren en lokaliseren voor snellere behandeling.

Het platform is vanaf november 2019 beschikbaar in meer dan 300 Amerikaanse ziekenhuizen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!