Israëlische startup komt met systeem dat hulpverleners oproept voordat er een alarm is

Foto Gabriël

De Israëlische startup Blue Systems Ltd. heeft een systeem op de markt gebracht waarmee geweerschoten gedetecteerd worden nog voordat iemand de paniekknop heeft ingedrukt of 112 heeft gebeld.

Nog voordat de slimme paniekknop van het systeem aan de muur wordt ingedrukt of de smartphone-app wordt geactiveerd, waarschuwt het systeem respondenten voor geweerschoten of explosies, zegt het bedrijf in een verklaring.

De software-toevoeging maakt deel uit van een slimme noodoplossing genaamd Gabriël , naar de Bijbelse beschermengel, ontwikkeld door Blue Systems Ltd., als startup mede opgericht door Yoni Sherizen, een in de VS geboren voormalige rabbijn die vanuit Engeland naar Israël emigreerde.

Gabriël is een “slimme paniekknop” die is uitgerust met sensoren, een camera en een microfoon die op openbare plaatsen kan worden geïnstalleerd, zoals scholen, kantoren, gebedshuizen, restaurants, winkelcentra en distributiecentra.

Foto Gabriël

Wanneer systeem wordt geactiveerd, fysiek of via een op smartphones geïnstalleerde app, waarschuwt het systeem hulpverleners voor een noodgeval op een specifieke locatie en helpt het hulpverleners en andere beveiligingsteams ter plaatsen om te communiceren.

Het systeem kan op zichzelf worden gebruikt of worden verbonden met bestaande beveiligingssystemen, teams en protocollen, aldus het bedrijf in een persverklaring.

De software filtert geluiden weg zoals dichtslaande deuren, vallende zware voorwerpen, knallende ballonnen en andere geluiden die traditionele geweerschotdetectiesystemen activeren, aldus het bedrijf.

De volgende stap in de ontwikkeling zal zich richten op het waarnemen van belangrijke geluiden die op gevaar duiden. Zodra een incident is begonnen, kunnen de sensoren identificeren waar het in het gebouw rustig is, waar de situatie actief is, waar hulp nodig is, wat er direct moet worden afgesloten en wat als vluchtroute kan worden gebruikt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!