Kosovo opent ambassade in Jeruzalem

President Trump met de leiders van Servië en Kosovo na ondertekening akkoorden. Screenshot YouTube

Kosovo gaat een ambassade openen in Jeruzalem, terwijl Servië haar ambassade zal verplaatsen van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen beide landen die de afgelopen dagen in Washington hebben plaatsgevonden onder leiding van de Amerikaanse president Donald Trump.

In een verklaring op vrijdag maakte premier Netanyahu het nieuws bekend en merkte op dat Kosovo het eerste land is met een overwegend islamitische bevolking dat een een ambassade in Jeruzalem zal openen.

In een online verschenen video lijkt het erop dat de president van Servië, Aleksandar Vučić, mogelijk niet wist wat hij heeft ondertekend en lijkt verbaast te reageren op het moment dat Trump de pers vertelt dat Kosovo een ambassade in Jeruzalem zal openen.

De president van de Republiek Kosovo, Hashim Thaçi, twitterde dat hij de aankondiging van de Israëlische premier Netanyahu over “de oprechte intentie om Kosovo te erkennen en diplomatieke betrekkingen aan te knopen” verwelkomt. Kosovo zal zijn belofte nakomen om zijn diplomatieke missie in Jeruzalem te plaatsen”.

Servië liet weten zich ertoe hebben verplicht zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Daarmee is het ‘t eerste Europese land dat de stap zet. Servië is geen lid van de Europese Unie en is dus niet gebonden aan dezelfde beleidsoverwegingen als de 27 lidstaten van de EU.

Trump bracht de media op de hoogte van het besluit van Servië toen hij sprak met verslaggevers in het Oval Office van het Witte Huis, tijdens een ontmoeting met leiders uit Servië en Kosovo.

Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi sprak ook over de historische vorderingen in de diplomatieke betrekkingen van Israël met Servië en Kosovo, en bedankte de Amerikaanse regering voor het blijven leiden van Israël naar grote doorbraken in het buitenlands beleid, aldus Walla News.

Hij voegde eraan toe dat “Jeruzalem een ​​brug van vrede voor de hele wereld zal zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!