Nieuwe peiling: Israëliërs pessimistisch, Likud verliest zetels, vertrouwen in Netanyahu daalt

Wekelijkse kabinetsvergadering. Foto Haim Zach / GPO

Twee nieuwe peilingen geven een somber beeld over hoe Israëliërs de toekomst zien, maar geven ook aan dat het politieke landschap in Israël langzaam wijzigt. De Yamina partij van Naftali Bennett pakt zetels af van de Likud en het vertrouwen van het publiek in premier Netanyahu voor de wijze waarop hij het virus bestrijdt brokkelt steeds verder af.

Van de Israëlische bevolking verwacht 40% dat het nieuwe komende Joodse jaar slechter zal worden, mede ingegeven door de coronavirus pandemie en de slechte politieke situatie waarin het land verkeert, volgens een door de Jerusalem Post gepubliceerde peiling.

Meer dan de helft van de Israëliërs (52,4%) is pessimistisch over de toekomst van het democratisch bestuur. Meer dan twee derde (68,4%) denkt dat de dagen van de huidige regering geteld zijn en verwacht een vierde verkiezingsronde na het einde van de huidige periode die wordt gespecificeerd door het compromis over de begroting dat onlangs is bereikt tussen Likud en Blauw en Wit en wat op 23 december afloopt.

Van de ondervraagden zei ongeveer 10% van de geïnterviewden dat ze de afgelopen maanden hadden deelgenomen aan een of meer van de protestactiviteiten tegen het beleid van premier Netanyahu.

Voor wat betreft de normalisatieovereenkomst met de VAE denkt een meerderheid van de geïnterviewden dat de normalisatie met de VAE Israël ten goede zal komen op economisch (79%), politiek-diplomatiek (76%), toerisme en vakantie (76%) en veiligheids-militair (53%) domein.

Uit een peiling van Channel 13 bleek dat als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden de Yamina partij van Naftali Bennett de op een na grootste partij zou zijn met 21 zetels, omhoog katapulterend van de slechts zes zetels die het nu in de Knesset heeft.

De Likud van premier Netanyahu blijft de grootste partij maar valt terug van de huidige peilingen van 36 naar 31 zetels.

De centristische partij Yesh Atid van Yair Lapid krijgt 18 zetels, de Verenigde Arabische Lijst List 13, Blauw en Wit van minister van Defensie Benny Gantz 11, de ultraorthodoxe Shas en Verenigd Thora Jodendom partijen 7, en de seculiere, rechtse Yisrael Beytenu en linkse Meretz 6.

Uit de peiling bleek dat 65% niet tevreden is met Netanyahu’s aanpak van de crisis, terwijl 30% dat wel is.

68% van de Israëliërs vinden dat Netanyahu capituleert voor de ultraorthodoxen over de afsluitingen van overwegend door ultraorthodoxen bewoonden steden en dorpen, door op het laatste moment toe te geven aan hun eisen, en de volledige afsluitingen niet door te laten gaan.

Op de vraag wie het meest geschikt als premier van Israël zei 32% dat Netanyahu het meest geschikt is om premier te zijn, gevolgd door Bennett (18%) en Yair Lapid (13%), met plaatsvervangende premier Gantz op een achterstand met slechts 10% van de stemmen.

Bennett, voormalig minister van Defensie in de vorige regering Netanyahu, heeft de laatste tijd zijn retoriek tegen Netanyahu behoorlijk opgevoerd.

Vorige week beweerde Bennett voor de eerste keer dat Netanyahu alleen gefocust was op zijn eigen juridische ellende en persoonlijke politieke behoeften, een beschuldiging die vaak wordt geuit door centristische en linkse politici, maar daarvoor niet was gehoord van een prominente rechtse leider.

Verdeeldheid is er over de vraag of coronavirus-tsaar Ronni Gamzu moet aftreden, 45% zei nee en 34% zei ja.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)