Ontslag topfunctionaris: mogelijk grote gevolgen voor Israëls economie

Shaul Meridor. Screenshot Channel 13

Directeur Budget en Begrotingen van het ministerie van Financiën, Shaul Meridor, heeft ontslag genomen na aanhoudende beledigingen en dreigementen van de minister van Financiën Katz en aantijgingen van Yair Netanyahu op sociaal media. Volgens economische experts in Israël zal dit grote gevolgen kunnen hebben voor de Israëlische economie.

In zijn ontslagbrief schreef Meridor, een doorgewinterde ambtenaar met ongeveer twintig jaar ervaring op het ministerie van Financiën, aan minister van Financiën Israel Katz dat “u mij, en andere ambtenaren in andere afdelingen van het ministerie, niet toestaat beleid te maken en uit te voeren zoals wij weten hoe wij dat moeten doen.”

In zijn brief veroordeelde hij Katz omdat die naar verluidt beslissingen nam onder de “invloed van kleine belangengroepen” en “het creëren van fictieve gegevensbronnen om extra budgetten aan te bieden. Ook beschuldigde hij Katz van het creëren van wanbeheer.

“Ik heb nog nooit dergelijk gedrag gezien”, schreef Meridor. “Ik kan niet langer deel uitmaken van het systeem en legitimiteit bieden aan een reeks verkeerde beslissingen.”

“Zodra ik voelde dat ik niet langer echt invloed kon uitoefenen op het beleid, dat in strijd was met de consensus overal ter wereld over de begrotingen van de staat, besloot ik dat het te veel voor me was”, zei hij over zijn vertrek, dat voorpaginanieuws was en waar door president Reuven Rivlin en de gouverneur van de Bank of Israel Amir Yaron, met grote bezorgdheid op werd gereageerd.

Meridors positie als hoofd van de begrotingsafdeling van het ministerie van Financiën is een van de belangrijkste functies in het Israëlische staatsapparaat, verantwoordelijk voor het elk jaar opstellen van de staatsbegroting en, in de meeste jaren, voor het weerstaan ​​van pogingen van politici om geld uit te geven zonder eerst een inkomensbron aan te wijzen om de uitgaven te dekken.

Minister van Financiën, Israel Katz, bagatelliseerde het aftreden van Shaul Meridor, hoofd van de begroting van zijn ministerie, in interviews met drie televisienetwerken op maandag.

Het doet denken aan het aftreden in juli van de accountant-generaal van het ministerie, Rony Hizkiyahu, die ook de alarmbel luidde over het functioneren van het ministerie en het feit dat er geen begroting is.

Katz en Netahyahu gebruiken zogenaamde “dozen”, een noodmaatregel die bedoeld is om staatsprojecten te financieren tijdens onverwachte noodsituaties, maar die nu wordt gebruikt om miljarden te verdelen over allerlei groepen die te lijden hebben onder de virus maatregelen.

Katz, bijvoorbeeld, stemde ermee in om naast 4.2 miljard shekel nog een miljard shekel toe te voegen om de armen te helpen, wat weer afging van het bedrag wat bestemd was voor verbetering van het onderwijs.

Assaf Razin, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tel Aviv, vertelde in tv interviews dat “De kredietinstellingen Israël binnenkort zullen downgraden in een stapsgewijs proces dat alleen zal eindigen zodra er een regering is die duidelijk aantoont dat het de problemen aanpakt.”

Professor Razin trok de vergelijking met Mexico, Brazilië en Argentinië, democratieën die failliet gingen als gevolg van een populistisch kortzichtig beleid en waarin staatsschulden bleven oplopen. “We zullen dit niet meteen voelen, maar een paar jaar later”, zei hij.

De gouverneur van de Bank of Israel, Amir Yaron, riep de regering zondagavond op snel een begroting voor 2021 goed te keuren, omdat het land zonder een budget niet kan functioneren.

Volgens econoom Dr. Wael Kraiem uit Tel Aviv “hebben we meer momenten gehad in het verleden dat hoge functionarissen stopten, maar op dit moment, wanneer we gedwongen zullen worden om in de zeer nabije toekomst leningen te zoeken, is dit een ramp.”

“Het land kan niet functioneren zonder een begrotingschef”, waarschuwde hij, “en politici begrijpen het belang van dit historische moment niet.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)