Zo ziet normalisatie eruit

De Israëlische delgatie in de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi. Foto WAM

Na terugkomst van de Israëlische delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten blijkt achter de schermen veel meer sprake van normalisatie te zijn dan in eerste instantie werd gedacht.

De krant Khaleetimes uit de Emiraten maakte melding van een paar bijzondere zaken, zoals het invliegen van een orthodoxe rabbijn om te zorgen dat het voedsel voor de Israëlische delegatie aan alle koosjere voorwaarden voldeed, en een bezoek van de Israëliërs aan de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten.

De VAE liet geen middel onbeproefd om het de Israëliërs naar de zin te maken, melde de krant en wilde “de speciale gasten laten genieten van de gastvrijheid van de Emiraten”.

Zo werd Rabbijn Yissachar Krakowski, directeur van het in de VS gevestigde OU Kosher – ‘s werelds grootste koosjer certificeringsbureau – speciaal naar Abu Dhabi gevlogen om ervoor te zorgen dat het eten dat aan de joodse gasten werd geserveerd, voldeed aan de strenge voedingsnormen van de traditionele joodse wetgeving.

Rabbijn Krakowski vertelde de krant dat “het zijn taak is ervoor te zorgen dat alles in de keuken, inclusief het eten en de apparatuur, voldoet aan de koosjere eisen. “Alle apparatuur, inclusief oven, fornuis, gootsteen en bestek, borden en schalen zijn gloednieuw of nooit gebruikt. Als het niet nieuw is, moeten ze een intensief reinigingsproces ondergaan waarbij we ze niet alleen grondig reinigen, maar ook steriliseren met heet water of boven het vuur.

Rabbijn Yissachar Krakowski aan het werk in Abu Dhabi. Foto WAM

De rabbijn zorgde er ook voor dat alle ingrediënten en groenten die voor het bereiden van het eten werden gebruikt uit koosjere bronnen werd gehaald. “We werken samen met een lokale koosjere cateraar, Elli’s Kosher Kitchen, om ervoor te zorgen dat al het eten dat wordt geserveerd aan de koosjere eisen voldoet.

Een ander voorbeeld van normalisatie was het bezoek van de Israëlische delegatie , onder leiding van Meir Ben-Shabbat, aan de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi, waarbij zij werden vergezeld door Dr. Yousif Al Obaidli, directeur-generaal van het Sheikh Zayed Grand Mosque Centre, die plaats biedt aan 41.000 gelovigen.

Ze werden door een van de gidsen van het Centrum ingelicht over de nobele boodschap van de moskee die oproept tot coëxistentie, tolerantie en openheid voor andere culturen, geïnspireerd door de overleden oprichter van het land.

Aan het einde van het bezoek ontving de gast een van de onderscheidende publicaties van het Centrum, getiteld ‘Spaces of Light’, waarin de winnende foto’s van de ‘Spaces of Light’ fotografieprijs worden getoond.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!