Professor Gamzu: “Israël in noodtoestand”

Professor Gamzu. Screenshot Channel 12

“We bevinden ons in een noodtoestand, begrijp het toch eens een keer”, met deze woorden sprak Israël’s nationale ‘coronavirus-tsaar’ professor Gamzu zijn zorgen uit over de voortdurende strijd tussen het coronavirus-kabinet en het ministerie van Volksgezondheid over het al dan niet aanscherpen van de coronabeperkingen.

“Elke dag hebben we 5000 nieuwe besmettingen – houd er rekening mee dat er dagelijks 25 doden zijn. Het zijn ook jongeren, en het maakt het land gek”, benadrukte hij maandag in een interview op het Israëlische Reshet Bet-radiostation, nadat bekend werd dat er 643 coronapatiënten in ernstige toestand verkeren, waarvan 170 aan de beademing liggen.

Gamzu waarschuwde dat de situatie buitengewoon ernstig is en riep de burgers van het land op om wakker te worden en bijeenkomsten te vermijden.

“Alle mensen die samenkomen en opzoek gaan naar mazen in de wet, moeten begrijpen dat dit niet bij ons past, dit is niet hoe ons land handelt, mensen moeten wakker worden en de realiteit onder ogen zien.”

Het coronakabinet komt later vandaag bijeen om de verslechterende morbiditeitssituatie te bespreken en te beslissen of de tot nu toe genomen maatregelen voldoende en in lijn met de veranderende situatie zijn, of dat het kabinet de lockdown moet verscherpen.

Verwijzend naar zijn standpunt tegen het organiseren van demonstraties op dit moment, zei de professor: “Mensen moeten begrijpen dat we in een noodsituatie verkeren, dit is een oorlog.”

“We kunnen deze week met 800 ernstig zieke patiënten eindigen, en dat vereist een verandering in het gedrag van ons allemaal”, vervolgde hij, waarschuwend dat demonstraties zoveel mogelijk moeten worden vermeden.

Op de vraag of de demonstraties corona kunnen verspreiden, antwoordde Gamzu dat elke bijeenkomst kan besmettingen veroorzaken. “Het maakt niet uit wat voor soort bijeenkomst.”

“Als er 1000 mensen bij elkaar komen, is de kans groot dat er een corona patiënt onder de demonstranten zit. We moeten ons nu op één doel richten: het verminderen van de morbiditeit. Daarna is er tijd voor demonstraties.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!