Israël: aantal ernstig zieke coronapatiënten stijgt, ziekenhuizen vol, gewone operaties gestopt

Prmier Netanyahu. Foto GPO

Het lijkt er op dat Israël de regie over het coronavirus heeft verloren. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid heeft de ziekenhuizen opgedragen niet belangrijke operaties uit te stellen en geen nieuwe patiënten meer op te nemen. Vandaag komt het coronakabinet bijeen om nieuwe beperkingen te verzinnen.

Op de vierde dag van de lockdown liggen ruim 1300 coronapatiënten in de ziekenhuizen van Israël, waarvan 653 in ernstige toestand verkeren.

De ziekenhuizen kunnen de toeloop van nieuwe coronapatiënten niet meer aan, waarop het ministerie van Defensie heeft besloten veldhospitalen in gereedheid te brengen om aan de stijgende vraag naar ziekenhuisbedden te voldoen.

Volgens professor Gamzu en andere gezondheidsexperts zal de flexibele lockdown die in Israël van kracht is niet helpen om het aantal besmettingen te verlagen. Het enige wat zal helpen is het afsluiten van gebieden met een hoge besmettingsgraad. Ondertussen beschuldigde premier Netanyahu zijn partijgenoot en voorzitter van de Knesset corona commissie, Yifat Shasha-Biton ervan dat ‘haar commissie schuldig is aan de uitbreiding van het virus, door sommige restricties te versoepelen’.

Hij kreeg meteen lik op stuk van haar waarbij zij hem vertelde “Ik herinner de premier eraan dat hij degene was die het stoplichtprogramma van prof. Gamzu, de coronavirus-tsaar, heeft afgezwakt totdat het nutteloos werd”, verwijzend naar de grotendeels afgebroken plannen door Netanyahu om gebieden met grote aantallen besmettingen volledig af te sluiten.

Na de uitspraak van de directeur van het ministerie van Volksgezondheid om niet spoedeisende operaties en procedures te stoppen kwam daar stevige kritiek van ziekenhuisdirecties op terug.

Zeev Rothstein, directeur van Hadassah Medical Center in Jeruzalem, reageerde door te zeggen dat “de regering heeft ons al jaren in de steek gelaten en ons financieel niet geholpen, wij zullen iedereen blijven helpen en niet aan deze eis voldoen”.

“Het uitstellen van keuzeprocedures zal veel mensen pijn doen. We hebben veel Israëli’s pijn gedaan in maart en april, en sommigen van hen zijn hierdoor omgekomen ”, voegde hij er aan toe.

De ministers en Knessetleden zullen 10% van hun salaris in leveren als een teken van solidariteit met de mensen die hun baan of bedrijf hebben verloren de virus pandemie.

Minister Deri vind dat niet genoeg en dringt er op aan om het salaris met 20% te korten, defensieminister Benny Gantz maakte bekend dat hij zen zijn collega Ashkenazy van buitenlandse zaken al maanden 20% van hun salaris overmaken een organisatie die minder bedeelden tijdens de pandemie probeert te helpen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!